Mieke Van Hecke (CD&V) na "geniepige" overstap Veli Yüksel naar Open VLD: "Geen lessen te krijgen over diversiteit"

CD&V-schepen in Gent Mieke Van Hecke is naar eigen zeggen geschrokken van de overstap van Veli Yüksel naar Open VLD. Van Hecke is zelfs kwaad op Yüksel omdat hij het thema diversiteit noemt als een van de redenen waarom hij voor Open VLD kiest. "Op dat vlak heb ik geen lessen te leren", klonk het in "De wereld vandaag" op Radio 1.  CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt Yüksel in "Terzake" dan weer "geniepig".

Van Hecke kreeg gisteravond laat een sms'je van CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke over de overstap van Yüksel. In de loop van deze voormiddag kreeg ze dan van Yüksel zelf een telefoontje. "Ik ben wel een beetje geschrokken. Het is nooit leuk als je iemand uit je fractie ziet vertrekken. We hebben nochtans constructief samengewerkt en ik dacht dat we een modus vivendi hadden gevonden met mezelf als schepen en hij als fractieleider in de gemeenteraad", legt Van Hecke uit.

Yüksel gaat als onafhankelijke in de Gentse gemeenteraad zitten, maar dat vindt Van Hecke niet correct. Hij had zijn zitje moeten afstaan, oordeelt de Gentse schepen van Burgerzaken: "Als je verkozen bent op een bepaalde lijst en je krijgt een mandaat, dan is dat geen individuele verworvenheid. Als je de partij verlaat, komt het zitje aan de partij toe en niet aan de persoon zelf."

Maar Van Hecke is pas echt boos door wat Yüksel eerder vandaag zei rond diversiteit: "Ik vind me ook terug in de manier waarop Open VLD omgaat met diversiteit", zei Yüksel in zijn motivatie. Die uitspraak schoot haar duidelijk in het verkeerde keelgat.

"Ik heb op het vlak van diversiteit altijd gestreefd naar het correct omgaan met culturele verschillen en diversiteit duikt op in alle thema's van het CD&V-partijprogramma. Wat dat betreft, heb ik dus geen lessen te leren. Dat is niet intellectueel correct. Ik ben daar kwaad voor", besluit Van Hecke.

Beluister het interview met Mieke Van Hecke in "De wereld vandaag":

Geniepig

Ook voor CD&V-voorzitter Wouter Beke was het vertrek van Veli Yüksel een verrassing. "De afgelopen dagen hebben we elkaar nog gesproken en heb ik hem de vierde plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst aangeboden en hij heeft die nog aanvaard. Gisteravond kreeg ik dan van hem een telefoontje met zijn beslissing", zei Beke in "Terzake".

"Je gaat er niet vanuit dat wanneer je met iemand spreekt over de lijstvorming, die persoon ondertussen geniepig met een andere partij onderhandelt", zei Beke. "Maar dat is zijn keuze, waarvan akte. Ik heb hem niet proberen te overtuigen, zijn besluit stond vast."

De redenen die Yüksel noemt om CD&V te verlaten, bestempelt Beke als "complete nonsens". Yüksel noemde onder meer de "standen" binnen CD&V en hoe zijn nieuwe partij Open VLD omgaat met diversiteit. "Daar gaat het voor hem niet over, er zijn andere drijfveren, maar daar ga ik zelf geen uitspraken over doen."

Bekijk hier het interview met Wouter Beke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen