YouTube verbiedt reageren onder filmpjes jonge kinderen na blootleggen pedofielennetwerk 

Het is niet langer mogelijk om te reageren op video's van jonge kinderen op YouTube. De videodienst neemt die maatregel nadat een videoblogger een pedofielennetwerk heeft blootgelegd dat gebruikmaakte van reacties onder zulke filmpjes. Bij oudere kinderen wordt reageren ook onmogelijk gemaakt als er een risico is op ongepaste reacties. Nel Broothaerts van kinderrechtenorganisatie Child Focus vindt het een goede eerste stap. "Die commentaren onder filmpjes gaan soms echt heel ver. Dit kan dus zeker helpen."

De videoblogger Matt Watson liet een tijdje geleden weten dat hij op zijn YouTube-account pedofielen op het spoor was gekomen. Ze deelden opwindende filmpjes die op hun eigen YouTube-accounts stonden en promootten die onder de onschuldige video’s van kinderen, die van henzelf of hun ouders afkomstig waren. Pedofielen pikten de beelden in, bewerkten ze en probeerden er anderen mee te lokken.

Terugtrekkende adverteerders

Naar aanleiding van deze onthulling trokken verschillende grote adverteerders, waaronder Disney en Dr. Oetker, zich terug. Al snel kwam YouTube met een statement. De site zou het afgelopen anderhalf jaar al vier miljoen filmpjes en accounts hebben verwijderd om "illegale praktijken terug te dringen". Meer maatregelen zouden volgen.

YouTube kan nog meer doen om het downloadgedrag van mensen die misbruik maken van de filmpjes tegen te gaan

Nel Broothaerts van Child Focus

Toch ziet Broothaerts ruimte voor verbetering. YouTube kan nog meer doen, volgens haar. "Met de filmpjes van de jonge makers is vaak niks mis: ze zijn aan het turnen of doen aan yoga. Dat is allemaal erg onschuldig. Maar die video’s worden door andere gebruikers gekopieerd en op hun eigen YouTube-account geplakt. YouTube kan nog meer doen aan dit downloadgedrag van mensen die misbruik maken van de filmpjes.”

"Probleem nog niet verholpen"

Het gaat volgens Broothaerts dus niet alleen om de reacties op de oorspronkelijke video’s, maar ook om de kanalen waar de video’s vervolgens op worden gezet. "Vaak zetten die gebruikers de mogelijkheid om te reageren al uit, maar de filmpjes blijven dan nog wel gewoon te zien. Er moeten ook maatregelen komen voor het hernemen van de filmpjes en het plakken op eigen kanalen."

Het probleem is dus niet zo direct opgelost. Ook vindt Child Focus dat "het kind niet met het badwater weggegooid moet worden". "Als kinderen onschuldige video’s willen delen met hun vrienden en familieleden, moet dat gewoon kunnen", zegt Broothaerts . "Als deze maatregel van YouTube betekent dat je als gebruiker ook niet meer kunt reageren op filmpjes van bijvoorbeeld je eigen kind of neef, vind ik dat wel kwalijk. Ik adviseer jonge kinderen en hun ouders dan ook om er dan een private video van te maken, zodat reageren gewoon mogelijk is.”

Meest gelezen