Videospeler inladen...

Paddentrek komt weer op gang: "Vorig jaar zijn er 225.000 dieren gered"

Met de zachte temperaturen van de afgelopen dagen zijn de padden uit hun winterslaap gekomen. De dieren gaan nu volop op zoek naar een poel waar ze zich kunnen voortplanten. Dikwijls steken ze daarvoor een weg over en riskeren ze platgereden te worden. Maar dat proberen vrijwilligers te voorkomen.

Hoeveel padden er precies in het autoverkeer sneuvelen, is moeilijk te zeggen. "Vorig jaar zijn er 11.000 geregistreerde dode dieren geteld", zegt Bart Hellemans van Natuurpunt. "Maar we vermoeden dat heel veel dieren niet geteld worden en dat ze al in het asfalt verdwenen zijn door de overrijdende wagens."

Tegenover dat cijfer van verkeersslachtoffers onder de paddenpopulatie, staan de geredde dieren. Dat waren er vorig jaar 225.000: padden, kikkers en salamanders. Dit jaar staat de teller al op meer dan 22.000 geredde dieren. (Lees hier meer over de resultaten van de paddenoverzet van Natuurpunt)

Hoe de vrijwilligers van Natuurpunt precies te werk gaan om de padden veilig door het verkeer te loodsen, kunt u zien in de reportage hieronder over de paddenoverzet langs de drukke gewestweg N14 in Zoersel.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen