Videospeler inladen...

Pakistan draagt neergeschoten Indiase piloot over aan India

Pakistan heeft de piloot van het Indiase vliegtuig dat het woensdag heeft neergehaald vrijgelaten. De piloot is naar een grensovergang met India gebracht, en daar overgedragen aan India. Pakistan wil daarmee een gebaar van verzoening stellen, na de dagenlange hoogspanning tussen beide kernmachten in de door hen betwiste regio Kashmir. India reageert positief.

Honderden Indiërs stonden de piloot urenlang op te wachten bij de grensovergang in de buurt van de Pakistaanse stad Lahore. Ze zwaaiden met vlaggen en hadden bloemen meegebracht om de piloot te verwelkomen. Op beelden was te zien hoe de gevangengenomen piloot met een konvooi naar de grensovergang gebracht werd, maar het duurde nog uren vooraleer hij effectief de grens kon oversteken.  

De overdracht was een verzoenend gebaar van Pakistan, na een dagenlange escalatie in de grensregio Kashmir. India en Pakistan voerden al drie oorlogen over de regio. Maar de escalatie van de laatste dagen was de ergste in twintig jaar.  India en Pakistan zijn allebei kernmachten, een oorlog tussen beide landen is dus altijd gevaarlijk.  

Preventieve aanval

De spanning liep hoog op toen India op 14 februari een preventieve luchtaanval uitvoerde op wat volgens de Indiërs een militantenkamp was in Pakistan. Die aanval was een vergelding voor een zelfmoordaanslag op Indische soldaten in Kashmir, waarbij zeker 40 doden vielen. Pakistan ontkende elke betrokkenheid, maar sloeg terug met een reeks luchtaanvallen in het Indiase deel van Kashmir. Daarop ontstond een luchtgevecht, waarbij het toestel van de Indiase piloot werd neergehaald boven het Pakistaanse deel van Kashmir.

De vrijlating van de piloot is een poging om de gespannen situatie te ontmijnen. India reageert positief op het gebaar, maar heeft ook laten weten dat het van plan is aanvallen te blijven uitvoeren in Pakistan, als het weet heeft van plannen voor een aanslag. Toch heeft Pakistan intussen wel gedeeltelijk zijn luchtruim heropend voor de burgerluchtvaart, een teken dat de spanning afneemt.

Bekijk hieronder beelden van de overdracht van de Indiase piloot aan de Pakistaans-Indiase grens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen