Videospeler inladen...

Paul Herygers slaagde voor de nieuwe test voor motards in de koers: "Tests zijn goede zaak"

Motards en bestuurders die voor de wielerbond werken en meerijden in wielerwedstrijden moeten voortaan een test afleggen. Radio 2 Antwerpen sprak met voormalig profrenner Paul Herygers. Hij rijdt morgen mee als motard tijdens de Omloop Het Nieuwsblad en heeft de test al met succes doorstaan.

"Ik ben geslaagd maar weet het pas van woensdagavond," zegt Paul Herygers in "Start je dag". "Het is de eerste keer dat we deze nieuwe testen moesten afleggen. Vorig jaar was ik al wel op doktersbezoek geweest. Toen heb ik ook rijtesten afgelegd met de moto op het circuit van Zolder. Maar dit was toch iets anders." Herygers heeft het over de psychologische reactieproeven. "Je zit tijdens die testen voor een paneel met acht toetsen, een aantal pedalen. Er komen geluiden en lichtsignalen op je af waarna je op de juiste knop of pedaal moet duwen. Dat is vergelijkbaar met de drukte in de koers. Je ziet de wedstrijd rond je, bestuurt een moto en krijgt nog eens allerlei informatie via de radio in je helm."

Herygers mag van de wielerbond de komende jaren opnieuw de moto besturen tijdens wielerwedstrijden. Motards vanaf 60 moeten elk jaar op controle. "Dat is een goede zaak," zegt Paul Herygers aan Radio 2 Antwerpen. "Wij doen deze job zo graag dat geen enkele motard of bestuurder in de koers uit zichzelf zal stoppen. Het feit dat je vanaf 60 elk jaar de proeven moet afleggen kan daarbij helpen." 

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen