Skiën in Polen?  Eerst even die piste inwijden

Van openbare toiletten tot McDonald's-restaurants: in Polen zegenen priesters alles in

"Gezegend zijt gij onder alle vrouwen." Nergens kun je die regel uit het weesgegroetje meer letterlijk nemen dan in Polen. Op "natte maandag" (paasmaandag) kieperen mannen er emmers water over vrouwen. Vrouwen die worden 'gezegend' zullen mooier worden. Ze zullen zeker een man vinden. Met wie ze dan veel kinderen kunnen maken. Dat is goed voor de katholieke kerk, en dus voor Polen als land.  Politieke en kerkelijke macht. In Polen zijn die twee vaak verlengstukken van elkaar. Maar er komt tegenwind.

Een nieuwe brug, een  nieuwe weg, een seingebouw van de spoorwegen? Niet twijfelen, maar inzegenen. "Het baat misschien niet, maar schaden zal het zeker ook niet doen", vinden de Poolse katholieken. In Polen is meer dan 90 procent van de bevolking katholiek. Conservatief katholiek. Dus wordt er à volonté ingezegend. Het is natuurlijk een oude traditie. Maar sinds de rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid aan de macht is, wordt het ritueel nog zichtbaarder. Ook en vooral in het openbare leven. Een filiaal van McDonald's, een openbaar toiletje, nieuwe computers van de gemeente-administratie, de hamstertjes in het stadspark? Inzegenen!

"Stoppen met de flauwekul"

Maar er komt tegenwind. Politieke tegenwind. "Het moet  gedaan zijn met de invloed van de Kerk op het openbare leven in ons land. Het moet gedaan zijn met de zever. Politiek is één ding, religie een ander." Aan het woord is Robert Biedron, de politieke hoop van links, van progressief Polen. Voorstander van het toelaten van vluchtelingen, het sluiten van koolmijnen, fervent strijder voor een vrije pers en vooral - een vloek in de Poolse kerk - uitgesproken strijder voor het recht op abortus. Oh ja, nog een klein detail: Robert Biedron is openlijk atheïst en homoseksueel.

Robert Biedron, de 'Poolse Macron'?

De katholieke kerk en de regeringspartij vinden hem een vies mannetje. Maar ze bekijken met argusogen de stijgende populariteit van Biedron, nadat het boegbeeld van de Poolse holebi-gemeenschap had aangekondigd in de politiek te gaan. 

Hij tart alle conventies in het conservatieve en katholieke Polen. Hij belooft aan de Europese Unie "alle schade te herstellen die het beleid van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid heeft toegebracht aan de rechtsstaat". Pas drie weken geleden maakte Biedron de naam van zijn nieuwe politieke partij bekend: Wiosna, het Poolse woord voor 'voorjaar'. 

De strijd tegen het openlijk inzegenen van alles wat in het Poolse straatbeeld zichtbaar aanwezig is: het is slechts een topje van de ijsberg waar Biedron komaf wil mee maken. Een nieuw, modern gezicht aan Polen geven, voor binnenlands en buitenlands gebruik, daar is het hem om te doen.  Politicologen en journalisten hebben het nu al over "de Poolse Macron". De Poolse Macron? Toch maar eerst de verkiezingen voor het Europees Parlement (in mei) en voor het Poolse parlement (in oktober) afwachten.  Intussen blijven de Polen massaal inzegenen wat er in te zegenen valt.

Meest gelezen