Omstreden traditie stopt na meer dan 140 jaar: "Noirauds" gebruiken geen zwarte schmink meer

De "Noirauds" stoppen met het zwart schminken van de gezichten, en zullen voortaan in de kleuren van de Belgische vlag door de straten lopen. Daarmee komt een einde aan een traditie van meer dan 140 jaar. In het weekend van 14 tot 17 maart zamelen ze in onze hoofdstad geld in voor het goede doel. “Een nieuwe look past in de tijdsgeest”, zegt de organisatie.

"We blijven anoniem en zetten nog steeds het feestelijke karakter van onze stoet in de verf", melden ze. Hun besluit volgt op de ophef rondom de schmink. Er ontstond verontwaardiging rondom het zwarte uiterlijk van de groep, nadat onder meer een journalist van France 2 de "Noirauds" had omschreven als "folklore, liefdadigheid en kolonialisme".

Vooral de deelname van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan een stoet van de "Noirauds" leidde tot verontwaardiging. Zelfs Human Rights Watch reageerde op het voorval. "Kan hij wel aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken?", stelde de mensenrechtenorganisatie.

Verkleden als Afrikaan

Sinds 1876 zamelen de "Noirauds" geld in, voor kinderen die het niet breed hebben. De vereniging werd toen opgericht om een crèche van het bankroet te redden. Dat doel an sich is duidelijk, maar waarom dan die zwarte kleur gebruiken?

In de 19e eeuw sprak de "ontdekking" van Afrikaanse landen door westerse expedities erg tot de verbeelding. Zich verkleden als Afrikaanse edelman vormde toen geen enkele reden tot commotie. De geschminkte inzamelaars waren vaak mensen uit de gegoede burgerij, en vaste klant bij de restaurants waar ze om geld vroegen. Dat is nu wat meer naar de achtergrond verdwenen, maar nog steeds geldt hetzelfde doel: inzetten voor minderbedeelde kinderen. Daar zullen ze zich nog altijd voor inzetten, maar dus zonder zwarte schmink.

In 2015 werd de deelname van minister Didier Reynders (MR) aan de "Noirauds" onthaald op heel wat kritiek. Bekijk hieronder de beelden van toen uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen