Videospeler inladen...

Tot 6 uur geen Belgisch vliegverkeer door tekort aan luchtverkeersleiders

Van vrijdagavond 23 uur tot zaterdagmorgen 6 uur zullen nauwelijks vliegtuigen kunnen landen of opstijgen op het Belgische grondgebied. De luchtverkeersleider Skeyes kan onvoldoende personeel inschakelen, omdat een aantal mensen zich ziek heeft gemeld.

Het overgrote deel van de vluchten vindt sowieso plaats na 6 uur, maar toch werd een aantal vluchten getroffen. Voor Brussels Airlines moest een handvol vluchten zich reppen, maar ze konden tussen 23 uur en middernacht allemaal landen. Eén vlucht van Aeroflot werd geannuleerd.

Vluchten uit Afrika worden dan weer verlaat, zodat ze na 6 uur kunnen landen in ons land. Het vrachtverkeer wordt ook getroffen. Zo'n 10 à 15 vrachtvluchten blijven noodgedwongen aan de grond. Brussels Airport verwacht geen hinder meer na 6 uur 's ochtends.

De directie van Skeyes heeft nog geprobeerd om de mensen die zich hebben ziek gemeld, te vervangen, maar dat is volgens de vakbonden niet gelukt. Er zijn al een tijdlang spanningen tussen de directie en de bonden van Skeyes, het vroegere Belgocontrol. De sociale onrust draait om de regelingen rond loopbaanonderbreking en ook benoemingen en premies.

Bekijk hieronder onze luchtvaartexpert Riadh Bahri die een stand van zaken geeft vanop de luchthaven van Zaventem:

Videospeler inladen...

Meest gelezen