Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Geen grote socio-economische hervormingen door onkunde van regering om hoofd- van bijzaak te onderscheiden"

Voormalig SP.A-politicus en minister van Staat Frank Vandenbroucke is erg streng voor het sociaaleconomische beleid van de federale regering. "Het is in eender welk perspectief zeer teleurstellend", zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Vandenbroucke verwijt de partijen dat ze niet bekwaam zijn om hoofd- van bijzaken te onderscheiden.

Vandenbroucke liet zijn licht schijnen op het sociaal akkoord dat de sociale partners eerder deze week bereikten. Daarin kwam men overeen om het SWT - het vroegere brugpensioen - dit jaar in sommige gevallen nog mogelijk te maken voor werknemers vanaf 58 jaar. "Dat is een oplossing van het verleden, dat is niet goed", aldus de ex-politicus en professor sociaal beleid Vandenbroucke.

Maar het is maar een bijzaak in het hele sociaal akkoord, stelt Vandenbroucke. Dat de N-VA en regeringspartij Open VLD zich ertegen verzetten, vindt hij geen goede houding. "Je moet bijzaken van hoofdzaken onderscheiden. Er gaan een paar honderd mensen een brugpensioen kunnen nemen die dat anders niet kunnen. Maar daar tegenover staat dat je een overlegd systeem hebt van bewaking van loonkost."

"Het niet kunnen maken van een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken is de reden waarom u in de regering in geen enkele grote sociaaleconomische hervorming bent geslaagd", richtte Frank Vandenbroucke zich tot voormalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Volgens hem heeft de federale regering geen fundamentele bakens verzet op het sociaaleconomische domein. "Ik vind het vanuit eender welk perspectief zeer teleurstellend."

Vandenbroucke verwijst onder meer naar de begroting die toch niet in evenwicht zal eindigen, terwijl dat een aanvankelijke belofte was van de regering. "Deze regering schuift een structureel begrotingstekort voor zich uit dat op dit moment wordt geraamd op 1,5 procent van het BNP, terwijl het doel van de regering 0 was, een evenwicht. Dat gaat om 7 miljard euro. Vergelijk dat eens met die 200 bruggepensioneerden. Stel dat we die in euro’s zouden uitdrukken, hoeveel zou dat zijn? 7 miljoen?"

Zuhal Demir (N-VA): "Het model van sociaal overleg is kaduuk"

N-VA-politica Demir gaf toe dat ze het resultaat van de begroting "liefst anders had gehad". Maar tegelijk bekeek ze de kritiek van Frank Vandenbroucke als oppositiepraat. "Dit is wel een regering geweest die - zeker in het begin - heel wat maatregelen genomen heeft. En uiteraard hebben wij dat voorgelegd aan de sociale partners." Maar volgens Demir is het model van sociaal overleg in ons land "kaduuk".

Journaliste Isabel Albers, redactiedirecteur van de krant De Tijd, stelt naar eigen zeggen ook vast dat het "model van sociaal overleg in België versleten is". Ze gaat niet akkoord met de visie van Frank Vandenbroucke dat de afspraak over het SWT in het sociaal akkoord een bijzaak is. "Brugpensioen is een heel belangrijke zaak. Het gaat over de cultuurverandering die er moet komen. Ik stoor er mij aan dat het sociaal overleg omwille van de loonnorm de hemel wordt in geprezen terwijl ze met zulke fundamentele zaken zo tekortschieten."

Bekijk hier "De afspraak op vrijdag": 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen