Videospeler inladen...

Veli Yüksel (CD&V) en Grete Remen (N-VA) stappen over naar Open VLD

Open VLD pakt vandaag uit met twee opmerkelijke transfers. Kamerlid Veli Yüksel komt over van de CD&V. En ook de Limburgse ondernemer Grete Remen, die voor N-VA verkozen was in het Vlaams Parlement, vaart bij de verkiezingen onder een blauwe vlag.

De overstap van Veli Yüksel naar Open VLD is het meest verrassend. Eerder deze week raakte nog bekend dat Yüksel op de vierde plaats zou staan op de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor CD&V, met lijsttrekker Pieter De Crem. Hij krijgt nu dezelfde plek op de Oost-Vlaamse Open VLD-Kamerlijst van Alexander De Croo. "Dit is dus geen opportunisme", zegt Yüksel.

Ik voelde mij de laatste tijd minder en minder thuis bij CD&V

Veli Yüksel

"Ik voelde mij de laatste tijd minder en minder thuis bij CD&V", vertelt hij. Naar eigen zeggen is zijn keuze wel een "positieve keuze", en dus geen keuze tégen CD&V. "Ik heb Open VLD leren kennen als een partij van doeners met heldere standpunten. Van mensen die de handen uit de mouwen durven steken. Ik wil daar deel van uitmaken en mijn steentje bijdragen zodat mijn inzet tot meer resultaten kan leiden voor de mensen van Oost-Vlaanderen en daarbuiten", zegt Yüksel nog.

Naar eigen zeggen maakte Yüksel woensdag de beslissing om over te stappen naar de liberalen. "Maar de gesprekken met Open VLD liepen al een tijdje", zegt Yüksel wel. Mogelijk ook al voor dinsdag dus, toen de Oost-Vlaamse CD&V-lijsten bekend werden. "Ik heb een langoverwogen beslissing genomen", vertelt hij. Pas gisteren heeft Yüksel CD&V-voorzitter Wouter Beke ingelicht over zijn overstap.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert met een kwinkslag: "Er is een lied van Ramses Shaffy en Liesbeth List dat heet 'Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels'. Vanmorgen is dat blijkbaar wat blauwer. Ach ja", zegt Geens in "De ochtend" op Radio 1. Intussen kondigt CD&V aan dat Ilse Uyttersprot, vroeger burgemeester in Aalst, de plaats van Yüksel op de Kamerlijst krijgt. 

Lees verder onder de foto.

Mieke Van Hecke, schepen voor CD&V in Gent (links). Veli Yüksel, tot vandaag nog fractieleider voor CD&V in Gent (rechts).
Foto Kurt

Veli Yüksel is ook fractieleider voor CD&V in Gent. Mieke Van Hecke, kopvrouw van CD&V in Gent en schepen van Burgerzaken, betreurt de overstap naar Open VLD: "Ik ben verrast want ik was niet op de hoogte", reageert Van Hecke. Zij vernam het nieuws via voorzitter Wouter Beke. 

"Het is geen geheim dat onze politieke profielen niet helemaal gelijk liepen", zegt Van Hecke."Ik had wat men noemt een sociaal links profiel. Sociaal-economisch stond Veli aan de andere kant in het leggen van prioriteiten. In die zin zaten we in andere netwerken, maar dat hoefde niet te botsen", zegt Van Hecke. Een nieuwe fractieleider is nog niet gekozen. 

Ik ben tien jaar geleden in de politiek gestapt om dingen in beweging te zetten en vooruit te gaan met onze samenleving 

Veli Yüksel

Inhoudelijk haalt Yüksel twee aandachtspunten aan waar hij bij Open VLD op wil inzetten: "Ik ben er erg van overtuigd dat ons land op internationaal vlak een grotere rol moet durven spelen. Alleen door samenwerking kunnen we grote uitdagingen aanpakken. Ik vind me ook terug in de manier waarop Open VLD omgaat met diversiteit. Rechten en vrijheden voorop. Niet uw afkomst of stand maar uw toekomst telt."

Yüksel neemt vandaag ontslag uit de CD&V-fracties in het parlement en de Gentse gemeenteraad. Hij zal als onafhankelijke zetelen tot de verkiezingen van 26 mei.

Ook Remen stapt over

Grete Remen, de CEO van natuurvoedingsbedrijf Damhert Nutrition die sinds 2014 als Vlaams parlementslid zetelde voor N-VA, had onlangs nog haar afscheid uit de politiek aangekondigd. Maar vandaag laat ze weten dat ze alsnog voor Open VLD zal opkomen. Remen zal bij de federale parlementsverkiezingen van 26 mei op de eerste opvolgersplaats staan van de Limburgse Open VLD-Kamerlijst van lijsttrekker Patrick Dewael.

Lees verder onder de foto. 

Ook onderneemster Grete Remen maakt de overstap naar Open VLD. Zij was tot nu Vlaams Parlementslid voor N-VA.

"Ik ben als onderneemster in de politiek gestapt om de handen uit de mouwen te steken en op te komen voor een duurzame economie, om onze kmo's en middenstand van hier de duw in de rug te geven die ze nodig hebben om te groeien", laat ze weten in een persbericht. "De economie van ons land doet het goed, maar we staan nog voor grote uitdagingen. Het werk is niet af."

Open VLD is partij die haar verantwoordelijkheid niet ontloopt of ons land niet in onbestuurbaarheid wil storten

Grete Remen, die overstapt van N-VA naar Open VLD

Daarom engageert Remen zich opnieuw, maar nu bij de liberalen. Ze noemt Open VLD, met een steekje naar N-VA, "een partij die haar verantwoordelijkheid niet ontloopt of ons land niet in onbestuurbaarheid wil storten". "Dat is het laatste wat de mensen en ondernemingen nodig hebben."

Remen neemt vandaag ontslag uit de N-VA-fractie en zal tot de verkiezingen van 26 mei als onafhankelijke zetelen in het Vlaams Parlement.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Beluister hier het interview met Veli Yüksel en Grete Remen in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen