James Arthur Photography

Viva Boma of boekenfeest? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Carnaval es nie vèr te lachen. Poentj

* Met carnaval valt niet te lachen. Punt.

Dat carnaval heel serieus wordt genomen merkt u zondag vooral in Aalst, waar de 90e stoet vorig jaar 90.000 kijklustigen trok.

Dit jaar loopt zelfs de volledige(!) cast van "F.C. De Kampioenen" mee, en ook Peter Van de Veire en Julie Van den Steen van MNM bezetten een van de praalwagens. Volgens lokale carnavalisten kan die aanwezigheid zo'n 10.000 extra nieuwsgierigen lokken. U bent gewaarschuwd.

Het weer wil helaas niet mee, maar laat dat de pret niet drukken. Niet alleen in Aalst rijden de wagens dit weekend door de straten trouwens. Zaterdag is er carnavalsfeest in Genk, zondag onder andere in Blankenberge, Oostduinkerke en Lokeren.

Films voor druilerige dagen

Nog tot 10 maart kunt u zowat elke dag kijken naar bijzondere films. In Flagey in Brussel staan er bijvoorbeeld honderden animatiefilms op het programma tijdens het filmfestival Anima 2019.

Terwijl in AntwerpenBruggeGentKortrijkRoeselare en zélfs Strombeek-Bever verschillende jeugdfilms getoond worden tijdens het JEF Festival

Zaterdagmiddag gaat de Vlaamse film "Binti" in première tijdens het festival. "Binti" is het debuut van regisseur Frederike Migom, en één van de eerste volwaardige Vlaamse films voor jongeren. Na de première zaterdag wordt de film volgende week vrijdag ook nog getoond in Brugge. Daarna is het wachten tot 3 april voor "Binti" in de zalen te zien zal zijn.

Bekijk hieronder het setbezoek dat "Het Journaal" vorig jaar kon filmen:

Videospeler inladen...

Boeken voor druilerige dagen

Maart is jeugdboekenmaand! In heel wat bibliotheken in Vlaanderen wordt er extra aandacht besteed aan jeugdboeken rond het thema "vrienschap". Van Aartselaar tot Zwijndrecht staan er openingsfeesten, vriendjesdagen en voorleessessies op het programma, elke bibliotheek doet wel iets anders. Zo kan uw (pete)kind niet alleen luisteren of zelf lezen, maar zich ook laten schminken of knutselen, terwijl u geniet van koffie. Het hele maandprogramma wordt hier opgelijst.

Kunst voor druilerige dagen

BOZAR in Brussel katapulteert u nog tot eind mei terug naar de tijd van Bruegel, met tentoonstellingen over de prenten uit de tijd van Bruegel, en het werk van een minder bekende tijdgenoot: Bernard van Orley

In het museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark heropent dit weekend de museumvleugel met het volledig gerestaureerde winkelinterieur van de Brusselse juwelier Wolfers Frères, ontworpen door Victor Horta.

In de winkelvitrines ligt nu permanent een deel van de art-nouveaucollectie van het museum, aangevuld met een recent verworven topstuk: het art-nouveaubeeld "La femme au paon". Te (her)ontdekken. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen