Vlaanderen verplicht het verdoofd slachten van kalveren vanaf 2020

Vlaanderen breidt het verbod op onverdoofd slachten uit. Sinds begin dit jaar is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Vanaf 1 januari 2020 wordt die elektronarcose ook verplicht bij het slachten van kalveren.

Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) staat die techniek nu ook op punt voor grotere dieren, zoals kalveren. Jaarlijks worden ongeveer 350.000 kalveren geslacht in de Vlaamse slachthuizen. “Vlaanderen toont zich opnieuw een internationale voortrekker op het gebied van verdoofd slachten”, zegt Weyts. “Onverdoofd slachten is niet meer van deze tijd”.

Bijna alle kalveren die geslacht worden in België worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren in de Vlaamse slachthuizen, laat het kabinet van Weyts weten. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren.

Meest gelezen