VS heeft tot miljoen dollar over voor tip die leidt naar zoon van Osama bin Laden

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze een beloning tot een miljoen dollar (ongeveer 880.000 euro) over hebben voor tips die leiden naar Hamza bin Laden. De zoon van de overleden Al Qaeda oprichter-Osama bin Laden wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren van Al Qaeda.

Hamza bin Laden wordt gezien als de favoriete zoon en gedoodverfde opvolger van Osama bin Laden. Hamza staat sinds 2017 op de zwarte lijst van de VS met personen die van terrorisme worden beschuldigd, waardoor zijn activa in de VS bevroren zijn.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Hamza een "opkomende leider" van de islamistische groepering. "Sinds ten vroegste augustus 2015, heeft hij audio- en videoberichten gepubliceerd op het internet waarin hij oproept tot aanslagen in de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten. Hij heeft ook gedreigd met aanslagen tegen de VS om de dood van zijn vader te wreken, die in mei 2011 door Amerikaanse soldaten werd gedood", klinkt het in een persbericht. Het State Department belooft dan ook tot een miljoen dollar voor informatie die helpt om Bin Laden "te identificeren of te lokaliseren in eender welk land".

Kroonprins van de jihad

Volgens experts zou de jongeman, die ongeveer 30 jaar oud is, de groep Ansar al-Fourqan leiden. Die biedt sinds enkele maanden een onderkomen aan de meest geïndoctrineerde strijders van Al Qaeda en terreurgroep IS.

Hamza bin Laden wordt vaak de "kroonprins van de jihad" genoemd. Uit brieven die persagentschap AFP in mei publiceerde, blijkt dat Osama bin Laden hem had uitgekozen om hem op te volgen aan het hoofd van Al Qaeda, de groep die achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York zat.

Tot voor kort had Hamza bin Laden de Saudische nationaliteit, maar vandaag is bekendgemaakt dat hem die nationaliteit is afgenomen door de Saudi's. Die beslissing viel al in november, maar pas vandaag stond het nieuws in Saudische kranten.

Zo vader, zo zoon

Osama bin Laden, werd op 2 mei 2011 gedood door Amerikaanse speciale eenheden op 54-jarige leeftijd. Hij was de oprichter van de terreurorganisatie Al Qaeda. De Verenigde Staten beschouwen hem als de hoofdverantwoordelijke voor de aanslagen van 11 september 2001. 

Gaandeweg brokkelde de populariteit van Bin Laden bij radicale moslims af.  Ook droogde het aantal video- en audioboodschappen waarmee Bin Laden de media "gebruikte" stilaan op, net als de financiële middelen van Al Qaeda. De kern van de terreurgroep leek weg te deemsteren en plaats te maken voor nieuwe terreurgroepen, zoals IS.

Meest gelezen