Michael Jackson (l), de regisseur en de getuigen (r) van "Leaving Neverland".

2 mannen getuigen in spraakmakende documentaire over Jacksons misbruik: "Elke keer ik bij hem was, misbruikte hij me"

Volgende week wordt de controversiële documentaire "Leaving Neverland" over het vermeende kindermisbruik door popzanger Michael Jackson uitgezonden. De twee mannen - Wade Robson en James Safechuck - die getuigen, hebben op BBC hun verhaal geschetst. "Elke keer dat ik bij hem was, elke keer dat ik bij hem logeerde, misbruikte hij me", klinkt het.  

In de vier uur durende documentaire "Leaving Neverland" vertellen Wade Robson (36) en James Safechuck (40) hoe ze door Michael Jackson als kind werden verwend, verleid en uiteindelijk seksueel misbruikt. Robson beweert misbruikt geweest te zijn toen hij 7 was. De popster zou geprobeerd hebben hem te verkrachten op zijn 14e. Safechuck spreekt van vier jaar lang misbruik, van zijn 10e tot zijn 14e. 

In juni is het exact tien jaar geleden dat Michael Jackson aan de gevolgen van een hartaanval stierf.  De autopsie bracht het gebruik van Propofol aan het licht, een potentieel dodelijk narcosemiddel.

Jacksons familie reageert furieus op de nieuwe documentaire en stelt dat er geen enkel bewijs is voor de aantijgingen.  Neef Taj Jackson beseft dat het gedrag van zijn oom Michael door velen als "vreemd" bestempeld wordt, maar noemt het zelf "héél onschuldig". "Zijn naïviteit betekende zijn val", aldus Taj. 

Wade Robson, filmmaker Dan Reed en James Safechuck.

Michael Jackson was hun god

Jackson zou seksuele handelingen gesteld hebben en Robson verplicht hebben te kijken. Safechuck werd dan weer geleerd hoe bijvoorbeeld te tongzoenen. Dat schoof dan geleidelijk op naar orale seks.

De popster liet hen geloven dat ze elkaar graag zagen en dat "dát de manier was om het te tonen". Ze mochten er met niemand over praten, want dan zou hij naar de gevangenis moeten en "zou hun wereld in elkaar storten". Robson en Safechuck keken als kind zó op naar Jackson dat ze hun "vriend" en "god" nooit zouden verklikken.

Het misbruik kwam er niet van de ene op de andere dag. Er ging een lang proces aan vooraf waarbij Jackson het vertrouwen van de ouders won en hij "deel van de familie werd". Robson gebruikt de term van "meester-manipulator" in zijn getuigenis en wijst met een beschuldigende vinger ook naar de entourage van Jackson. Die kneep telkens een oogje dicht. 

AP1984

Ilse Liebens zag de documentaire al

"Leaving Neverland", met een verwijzing naar de ranch van Michael Jackson in Californië, wordt volgende week onder meer in Groot-Brittannië en in Nederland uitgezonden. In ons land op vrijdag 8 maart op Canvas, op VRT NU blijft de film een maand beschikbaar.  

Radiopresentatrice Ilse Liebens keek de documentaire al uit en zei in het programma "De afspraak" de twee getuigen te geloven. "Het is moeilijk om de twee heren niet te geloven", zegt ze. Liebens vond vooral het spel van systematische misleiding hallucinant. Maar tegelijk blijft ze fan van de muziek van Jackson. "Ik kan dat perfect scheiden in mijn hoofd."

De documentaire "Leaving Neverland" werd eind januari al voorgesteld op het filmfestival Sundance in Utah (VS).  Buiten de filmzaal weerklonk protest van Jackson-fans die "de waarheid willen en geen leugens".   

Bekijk hier het gesprek met Ilse Liebens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen