Videospeler inladen...

Na Greta in Zweden en Anuna in België ook Alexandria in VS: "We moeten druk zetten op regeringen"

Zweden heeft Greta Thunberg, België heeft Anuna De Wever en ook Amerika heeft nu een eigen "klimaatspijbelaarster". De 13-jarige Alexandria Villaseñor protesteert al weken elke vrijdag voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Amerikacorrespondent Björn Soenens ging haar opzoeken. 

Al elf weken lang laat Villaseñor één dag per week de lessen voor wat ze zijn om te protesteren voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Vier uur lang zit ze op een bankje, vaak verkleumd van de kou. Haar inspiratie haalde ze bij Greta Thunberg, die in Zweden al sinds september elke vrijdag spijbelt. 

"Mijn generatie zal moeten leven met de klimaatverandering en dat is niet eerlijk. Dat maakt mij heel boos", zegt Villaseñor aan VRT NWS. "Zoals zovelen heb ik last van klimaatverdriet. Daarom moeten we druk zetten op de regeringen en de wereldleiders. Zij moeten actie ondernemen, want wij zijn daar nog niet oud genoeg voor."

Haar moeder steunt haar actie, maar is ook bezorgd. "Toen het heel koud was, vroeg ik of ze niet naar binnen wilde, maar dat weigerde ze. Ik doe er alles aan om haar veilig te houden, maar ik laat haar wel de vrijheid om te pleiten voor haar overtuiging. We mogen trots zijn op de jeugd. Zij gaan zorgen voor de verandering die nodig is."

Meest gelezen