Videospeler inladen...

Democraat Bernie Sanders start presidentiële campagne: "Trump wil ons verdelen, maar wij gaan het tegenovergestelde doen"

De linkse Democratische senator Bernie Sanders heeft in New York zijn campagne om president te worden op gang getrokken. Sanders was bij de vorige verkiezingen ook kandidaat, maar hij moest het toen bij de Democratische voorverkiezingen afleggen tegen Hillary Clinton.

De 77-jarige Sanders hield zijn eerste toespraak voor enkele duizenden mensen in Brooklyn, vlakbij de buurt waar hij opgroeide. Hij zei dat zijn programma bestaat uit het verslaan van Donald Trump en het realiseren van economische en sociale rechtvaardigheid.

In zijn 40 minuten durende toespraak hield hij een pleidooi voor betaalbare gezondheidszorg, hogere belastingen voor de rijken, betaalbare studies en een verhoging van de minimumlonen tot 15 dollar per uur. Hij noemde Donald Trump de gevaarlijkste president in de geschiedenis van de VS. "Hij wil ons verdelen, maar wij gaan het tegenovergestelde doen en het volk bijeen brengen."

In de eerste week van zijn campagne haalde Sanders 10 miljoen dollar op bij gewone burgers. Zijn aanhangers die hem in 2016 steunden blijven hem nu ook trouw voor de komende verkiezingen.

Bekijk de beelden van Bernie Sanders uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen