Dubbel zoveel meldingen van Jodenhaat bij Unia: "Hakenkruisen, ingegooide ruiten of haat op internet"

Unia, het gelijkekansencentrum in ons land, heeft vorig jaar 101 meldingen van antisemitisme gekregen. Dat is een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat schrijft De Morgen. "Jodenhaat kent vele vormen in ons land", zegt Bram Sebrechts van Unia aan VRT NWS.

In 2017 liepen er 56 meldingen van Jodenhaat binnen bij gelijkenkansencentrum Unia. Vorig jaar waren dat er met 101 meldingen twee keer zo veel. "In het algemeen merken we dat haat meer en meer op de loer ligt, zowel op het internet als op de straat. Meerdere groepen worden het slachtoffer van uitsluiting en stigmatisering, dus ook Joden."

Er werden dan hakenkruisen op garagepoorten gespoten of ruiten van een Joodse school ingegooid. Maar er was bijvoorbeeld ook meer negationisme

Bram Sebrechts - Unia

Maar welke meldingen kreeg Unia zoal binnen? "Jodenhaat kent vele vormen. Er waren bijvoorbeeld directe confrontaties in Joodse wijken. Er werden dan hakenkruisen op garagepoorten gespoten of ruiten van een Joodse school ingegooid. Maar er was bijvoorbeeld ook meer negationisme." En ook het aantal meldingen van Jodenhaat op internet kende een verviervoudiging. Dat gaat dan om berichten als "de Joden smeden een complot tegen de wereld" of "Hitler heeft zijn werk niet afgemaakt", zegt Sebrechts. "Een voorbeeld was ook Schild en Vrienden, waar we een onderzoek naar geopend hebben

Schommelende cijfers

Als we de grafiek bekijken van het aantal meldingen van antisemitisme de afgelopen jaren, valt het op dat de cijfers nogal schommelen. 

Lees verder onder de grafiek

Zo waren 2014 - aanslag op het Joods Museum - en 2016 - aanslagen Zaventem en Maalbeek - piekjaren, terwijl er in 2015 en 2017 bijvoorbeeld veel minder meldingen waren. "De cijfers zijn volatiel. De cijfers hangen ook samen met de actualiteit. Als er iets in het Midden-Oosten gebeurt bijvoorbeeld. Of de aanslagen in ons land. Na de aanslagen van 22 maart staken de antisemitische complottheorieën opnieuw de kop op. Maar eigenlijk zien we dat het een hardnekkig probleem is."

Eigenlijk zien we dat antisemitisme een hardnekkig probleem is

Bram Sebrechts - Unia

Het is ook niet uitsluitend een Belgisch fenomeen, zo blijkt uit een Europees onderzoek. Onze redactie onderzocht hoe het gesteld was in onze buurlanden.

En nu?

Maar wat moet er gebeuren om dat groeiend antisemitisme aan te pakken? "Er moet een betere monitoring komen", zegt Sebrechts. "Daarom zijn we heel tevreden dat de Cel Jodenhaat opnieuw samenkomt. Daarnaast roepen we politie en parket ook op om antisemitisme als een aparte categorie te behandelen in pv's, om het fenomeen beter in kaart te brengen. Nu staat dat nog onder de algemene categorie "racisme"."

Meest gelezen