Archieffoto explosie pijpleiding Nigeria

Meer dan 50 mensen vermist in Nigeria na explosie oliepijpleiding

In het zuiden van Nigeria is een lekkende oliepijpleiding ontploft. Na de explosie blijken meer dan 50 Nigerianen vermist. De ontploffing veroorzaakt ook een stormloop naar het gebied in een poging om olie te stelen, meldt persbureau AFP.

Door de explosie van de oliepijpleiding in Nembe Koninkrijk, in de zuidelijke deelstaat Bayelsa, is er erg veel olie gelekt, meldt een lokale functionaris. Volgens verschillende oliebedrijven worden de meeste olielekken veroorzaakt door sabotage, pogingen om olie te stelen of door illegale raffinaderijen.

De plaats waar de leiding geëxplodeerd is, ligt in de Nigerdelta, wat erg vervuild gebied is. Het is een van de grootste rivierdelta’s in de wereld en een van de dichtstbevolkte regio’s van Afrika.  Volgens de oliemaatschappijen zijn het de verschillende vormen van sabotage die de sterke vervuiling veroorzaken. Maar mensenrechtenorganisaties klagen dat de oliemaatschappijen onvoldoende doen om de lekken tegen te gaan.  Ze vinden dat de oliemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de vervuiling, ongeacht de oorzaak van het lek.

Het Nigeriaanse bedrijf Aiteo Group is eigendom van de pijpleiding die is geëxplodeerd. Het bedrijf heeft nog niet geregeerd op de ramp. Het is niet duidelijk of de pijpleiding ondertussen is afgesloten. 

Meest gelezen