Videospeler inladen...

Oplossing voor "ontgoochelde" Mercedes Van Volcem (Open VLD): bekende burgemeester staat plaats af op Vlaamse lijst

Er is een oplossing gevonden voor de Brugse Open VLD-politica Mercedes Van Volcem. Zij liet gisteren duidelijk haar ongenoegen blijken over de aangeboden plaats op de Kamerlijst voor de komende verkiezingen.  Francesco Vanderjeugd, de jonge burgemeester uit Staden, staat de derde plaats op de Vlaamse lijst af aan Van Volcem en neemt zelf genoegen met de vierde plaats.

Open VLD zou gisteren uitpakken met een persconferentie waarop de partij een zogenoemd "wit konijn" zou bekendmaken voor de West-Vlaamse Kamerlijst. Kathleen Verhelst, gedelegeerd bestuurder van bouwmaterialenbedrijf Verhelst, zou de tweede plek krijgen op de lijst. Maar nog voor de persconferentie stuurde Vlaams parlementslid - en Brugs schepen - Mercedes Van Volcem een vlammend persbericht de wereld in. 

Van Volcem zou naar eigen zeggen de lijstduwersplaats hebben gekregen op de Kamerlijst. "Maar dat laat ik aan mij voorbijgaan", schreef ze. "Men kiest dus voor een nieuwkomer en niet voor iemand met 18 jaar ervaring. Ik ben zeer ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat."

Ondertussen heeft Open VLD West-Vlaanderen een oplossing gevonden. Van Volcem krijgt nu toch een verkiesbare plek op de Vlaamse lijst. Ze zal op de derde plaats staan. Daar stond normaal Francesco Vanderjeugd, de bekende burgemeester uit Staden. Hij schuift nu op naar de vierde plek. 

"Waar passie is en mensen met hart en ziel ergens voor werken, daar stormt het wel eens. Alleen als je onverschillig bent, spelen er geen emoties", zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

"Het allerbelangrijkste is dat als er problemen zijn, wij die ook oplossen. We hebben dat goed opgelost. Merecedes is aan boord en staat op de lijst en we gaan met een hele sterke opstelling, ook in West-Vlaanderen, naar de kiezer."

Bij de voorstelling van de lijsten beklemtoonde Vanderjeugd dat hij uit eigen naam zijn plaats afstaat en dat de partij of Van Volcem hem dat niet hebben gevraagd. "Ik denk dat als ik hiermee Mercedes aan boord kan houden, dan wil ik dat ook met heel veel plezier doen." Van Volcem van haar kant bedankte Vanderjeugd voor het aanbod. "Wat mij betreft is Francesco met zijn gebaar voor mij de numero uno in West-Vlaanderen."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen