(c) dpa Zentralbild

Merkel steunt klimaatprotesten, maar vraagt ook geduld aan de scholieren

In Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel haar steun uitgesproken aan de jongeren die spijbelen voor het klimaat. Ze steunt hun initiatief om te protesteren tegen het gebrek aan actie tegen de klimaatverandering. Maar tegelijk heeft ze ook om geduld gevraagd.

"Ik steun de scholieren die op straat komen voor klimaatactie en ervoor strijden zeer hard", zei ze in haar wekelijkse podcast. Maar Merkel steunt niet alle eisen van de manifestanten. "Ik weet dat de scholieren enkele zaken sneller willen, zoals het uitfaseren van kool", zei ze. "Maar we moeten werkgelegenheid en economische sterkte aan de ene kant in evenwicht houden met de doelstellingen van klimaatbescherming."

Een regeringscommissie ging in januari akkoord dat Duitsland tegen het einde van 2038 zou stoppen met het verbranden van steen- en bruinkoolkool om energie te produceren. "Dat kan een heel lange tijd lijken vanuit het perspectief van de scholieren", aldus Merkel. "Maar voor ons zal het heel uitdagend zijn. Daarvoor vraag ik ook om begrip."

Gisteren kwamen nog duizenden scholieren de straat op in de havenstad Hamburg. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was ook aanwezig. 

Meest gelezen