Félix Tshisekedi na eedaflegging
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

President Tshisekedi belooft gratie voor Congolese politieke gevangenen

In Congo heeft kersvers president Félix Tshisekedi beloofd om binnen de tien dagen presidentiële gratie te verlenen aan alle politieke gevangenen. Daarnaast wil de president ook werken aan een snelle terugkeer van de politieke bannelingen.

"Binnen de tien dagen ga ik de maatregel van presidentiële gratie nemen ten voordele van politieke gevangenen", dat zei Tshisekedi op een ceremonie voor regeringsleden en leiders van verschillende Congolese instellingen. De president gaf er een toelichting bij zijn programma voor de eerste honderd dagen aan de macht. 

“Ik zal de minister van Justitie opdragen alle nodige maatregelen te treffen die binnen de wet liggen, voor een voorwaardelijke vrijlating van alle mensen die zijn aangehouden voor opiniemisdrijven, onder meer tijdens de protesten voorafgaand aan deze verkiezingen", aldus de president.

"Om de democratische vooruitgang in ons land te versterken, heb ik het verminderen van spanningen tot een zeer belangrijk doel gemaakt," aldus Tshisekedi. 

Om de democratische vooruitgang in ons land te versterken, wordt het verminderen van de spanningen een zeer belangrijk doel 

Félix Tshisekedi

Volgens analysten heeft Tshisekedi een interessante belofte gemaakt en zal blijken hoeveel macht de president effectief heeft als ze daadwerkelijk vrijkomen.

Ook spoedige terugkeer politieke bannelingen

Tshisekedi wil ook een spoedige terugkeer realiseren van politieke bannelingen. "In dezelfde geest wil ik actief werk maken van een snelle terugkeer van de landgenoten die momenteel om politieke redenen in het buitenland verblijven", zei Tshisekedi nog.

In dezelfde geest wil ik actief werk maken van een snelle terugkeer van de landgenoten die momenteel om politieke redenen in het buitenland verblijven

Félix Tshisekedi

Tshisekedi legde op 24 januari de eed af als president, in opvolging van voormalig president Joseph Kabila.  Maar volgens waarnemers van de kerk was oppositiekandidaat Martin Fayulu de winnaar met ruim 60 procent van de stemmen. Analisten menen dat Tshisekedi's winst het resultaat is van een achterkamerdeal tussen de vorige en huidige president. 

Joseph Kabila en Felix Tshisekedi
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen