Videospeler inladen...

Tienduizenden Algerijnen opnieuw de straat op tegen vijfde ambtstermijn president Bouteflika

In Algerije hebben opnieuw tienduizenden mensen geprotesteerd tegen een vijfde ambtstermijn van president Abdelaziz Bouteflika. Ze willen niet dat de regering opnieuw de 81-jarige Bouteflika naar voren schuift als president, de man kampt al enkele jaren met een erg zwakke gezondheid. In de marge van de betoging vielen in de hoofdstad Algiers tientallen gewonden, zo meldt de politie. Er zou ook een dode gevallen zijn, volgens lokale media. Het gaat om een man van 60 die onwel werd tijdens de manifestatie. 

In verschillende steden in Algerije werd er betoogd. Op de meeste plaatsen verliep alles vreedzaam. Mensen kwamen de straat op na het vrijdaggebed  en scandeerden slogans als  "Bye bye Bouteflika" en "Er komt geen vijfde mandaat voor Bouteflika". 

AFP or licensors

Maar in de hoofdstad Algiers kwam het wel tot rellen tussen een aantal jongeren en de politie. “Er werden 45 mensen opgepakt”, zei de Algerijnse politie. Volgens de politie raakten 7 jongeren en 56 agenten gewond. Maar de aanwezige journalisten hebben het over tientallen gewonden onder de manifestanten.

Tijdens de opstoot sneuvelden verschillende ruiten en werden auto’s in brand gestoken. De politie dreef de manifestanten uiteen met grote hoeveelheden traangas. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vroeg eerder deze week al aan de politie om niet met geweld op te treden tegen de manifestanten. Ook donderdag kwamen er verschillende manifestanten op straat. 

AFP or licensors

"Niet meer in staat om nog te regeren"

De Algerijnen pikken het niet meer dat president Bouteflika voor een volgende ambtstermijn gaat. De president bestuurt het Noord-Afrikaanse land al sinds 1999.  De 81-jarige leider kreeg in 2013 een beroerte en verschijnt zelden in het openbaar.  De president zit in een rolstoel en zijn gezondheid lijkt broos. Sinds de aankondiging in februari dat Bouteflika opnieuw kandidaat is voor de verkiezingen van 18 april werden al talrijke manifestaties georganiseerd.

Volgens de oppositie is de president niet meer in staat om nog te regeren. Het is vooral zijn entourage die het land regeert, klinkt het. 

Bouteflika bleef gespaard tijdens Arabische Lente

Bouteflika opnieuw is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië. Destijds kon de regering de protesten onder controle krijgen door hervormingen en loonsverhogingen voor te stellen. Inkomsten uit olie en gas zouden die voorstellen financieren. Maar de inkomsten zijn de laatste jaren erg gedaald door de wereldwijde daling van de olieprijzen, met een daling van de overheidssubsidies tot gevolg.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen