AFP or licensors

Tientallen gewonden tijdens manifestatie tegen vijfde ambtstermijn Algerijnse president

Bij rellen in de marge van betogingen tegen een vijfde ambtstermijn voor president Abdelaziz Bouteflika, zijn in de Algerijnse hoofdstad Algiers tientallen gewonden gevallen, onder wie 56 politieagenten. Dat meldt de politie. 45 mensen werden opgepakt.

Het kwam donderdag tot rellen tussen de politie en jonge manifestanten. Volgens de politie raakten 56 agenten en 7 manifestanten gewond. Journalisten van AFP telden een tiental gewonden bij de manifestanten.

Vijfenveertig mensen werden opgepakt, onder wie vijf manifestanten die probeerden een luxehotel binnen te dringen. Enkele ruiten sneuvelden en een bankkantoor en een auto werden in brand gestoken. De politie dreef de manifestanten uiteen met grote hoeveelheden traangas. Volgens beelden op de sociale media braken er ook rellen uit in het centrum van de Algerijnse hoofdstad.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vroeg donderdag nog aan de politie om niet met geweld op te treden tegen de manifestanten.

Tienduizenden mensen kwamen donderdagnamiddag in verschillende steden in het land op straat tegen een vijfde ambtstermijn van president Bouteflika, die het Noord-Afrikaanse land al sinds 1999 bestuurt. Sinds de aankondiging in februari dat Bouteflika opnieuw kandidaat is voor de verkiezingen van 18 april werden al talrijke manifestaties georganiseerd.

De 81-jarige leider kreeg in 2013 een beroerte, en verschijnt zelden in het openbaar. Hij is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië.

Zijn regering damde de protesten destijds in door hervormingen en loonsverhogingen te beloven. Die zouden gefinancierd worden door de inkomsten uit olie en gas. De laatste jaren zijn die inkomsten echter sterk gedaald door de wereldwijde daling van de olieprijzen, met een reductie van de overheidssubsidies tot gevolg.

Meest gelezen