Videospeler inladen...

Vlaamse Bouwmeester over uitstel betonstop: "Spijtig, want 2040 is eigenlijk al te laat"

De Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck vindt het jammer dat de betonstop deze legislatuur niet meer goedgekeurd zal raken. "Spijtig dat het niet lukt, want eigenlijk is 2040 al te laat. Maar misschien is het ook een kans om alles sneller en beter te doen."

Het principe van de zogenoemde betonstop is duidelijk: vanaf 2040 mag er geen bijkomende ruimte meer bebouwd worden zodat de open ruimte gespaard wordt. Maar de theorie in praktijk omzetten, lijkt heel wat meer voeten in de aarde te hebben. Gisteren raakte immers bekend dat de zogenoemde betonstop niet meer tijdens deze legislatuur goedgekeurd zal raken. Na een advies van de Raad van State is het wachten op een milieueffectenrapport, waardoor de betonstop niet meer voor de verkiezingen van 26 mei geregeld zal kunnen worden.

En dat is spijtig, zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck: "Want 2040 is eigenlijk al te laat." En verder: "Als we verder blijven verdunnen, zullen we nog slechter openbaar vervoer hebben, nog meer files en nog meer mensen in die kleinste gehuchten die geen crèche of winkel in de buurt hebben." Toch wil hij niet met een beschuldigende vinger naar de politiek wijzen. "Dit bewijst vooral hoe moeilijk politiek is en hoe complex ons beleid is. We hebben een klein land, dat heel kafkaiaans is. Vlaanderen telt zes miljoen mensen, dat is de helft van Londen. Dat zou je toch gemakkelijk en snel moeten kunnen besturen?"

En wat nu?

Tegelijk ziet hij ook een kans. "Misschien is het een kans om alles sneller en beter te doen. Er is een draagvlak, dat merk je aan de betogers op straat, maar ook de lokale besturen staan ervoor open. Groen kan opnieuw een sterk punt zijn voor een landelijke gemeente. Maar vandaag worden gemeenten in Limburg en West-Vlaanderen gestraft als ze iets willen ondernemen. Misschien moeten we beginnen met vergoedingen per boom in plaats van per kop?" Hij vervolgt: "Er is dringend een mental shift nodig."

Misschien is het een kans om alles sneller en beter te doen

Leo Van Broeck - Vlaamse Bouwmeester

Hoe hij die kans concreet ziet? "Dat zijn heel veel grote en kleine maatregelen door elkaar. Het aanbieden van betere en betaalbare woningen op goede plekken. Subsidies voor mensen die een versleten woning op een andere plek heropbouwen, als de woning slecht gelegen of autoafhankelijk is. Of waarom geven we mensen geen salariswoning? We moeten niet bang zijn om gelukkig te worden. Een mooier land, betere steden, beter openbaar vervoer, minder files, meer fietspaden, dat zijn alleen maar kansen die op ons wachten."

Hoe zullen we in de toekomst moeten bouwen?

Bij ons verkiezingsproject "Jij Kiest" in oktober vorig jaar kwam het ook duidelijk naar voor: mensen willen vooral meer groen in hun stad of dorpskern. Door de betonstop zullen we anders moeten bouwen, legde Van Broeck toen uit, met meer rijwoningen met tuin in dorpskernen en appartementen op specifieke plaatsen. Bekijk hieronder de video.

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen