Vliegverkeer komt weer op gang na tekort aan verkeersleiders

Het vliegverkeer in België komt weer op gang nadat het afgelopen nacht heeft stilgelegen. Er waren te veel zieken bij luchtverkeersleiding Skeyes om het vliegverkeer mogelijk te maken. Vanaf 6 uur is het verkeer in het Belgische luchtruim weer op gang gekomen.

Wie vanochtend vroeg met het vliegtuig vertrekt of landt op een Belgische luchthaven, kijkt beter nog eens op de websites van de betreffende luchthaven. Het vliegverkeer komt namelijk maar net op gang nadat er afgelopen nacht zeven uur lang geen enkel vliegtuig heeft kunnen landen of opstijgen in ons land.

De hinder voor de burgerluchtvaart is afgelopen nacht relatief beperkt gebleven: één vlucht, van Aeroflot, naar Moskou, is niet kunnen vertrekken. Vluchten uit Afrika werden verlaat, zodat ze vanochtend na 6 uur konden landen. Het vrachtverkeer heeft grotere hinder gehad. Op de verschillende luchthavens samen zijn tientallen vrachtvluchten geannuleerd.

Onrust

Het vliegverkeer lag plat door een tekort aan luchtverkeersleiders bij Skeyes, dat het verkeer in het Belgische luchtruim regelt. Er hadden zich voor afgelopen nacht te veel verkeersleiders ziek gemeld om het vliegverkeer nog te kunnen regelen.

De directie had luchtverkeersleiders opgeroepen om extra te komen werken, maar niemand wilde inspringen, zeggen de vakbonden. 

Er zijn al een tijdlang spanningen tussen de directie en de bonden van Skeyes, het vroegere Belgocontrol. De sociale onrust draait om de regelingen rond loopbaanonderbreking en ook benoemingen en premies.

Meest gelezen