Videospeler inladen...

Wind blaast Open VLD-politica met spandoek de lucht in: “Het was echt wel heel gevaarlijk”

De Open VLD-verkiezingscampagne is niet zonder gevaar gelanceerd. Toen liberale kopstukken vanochtend een groot spandoek wilden ophangen aan de Nederlands-Belgische grens, blies de harde wind het spandoek gevaarlijk omhoog. Het incident gebeurde vlak naast de snelweg in Woensdrecht, ten noorden van Antwerpen. VRT NWS-verslaggever Goedele Devroy zag het gebeuren.

“Welkom in het land van de doeners.” Een groot spandoek met die slogan erop wilde Open VLD vanochtend ophangen aan de grensovergang tussen Woensdrecht en Zandvliet, ten noorden van de Antwerpse haven.

De partij had naast de snelweg A4 (het Nederlandse verlengde van de A12) een stelling laten bouwen om daar het spandoek tegen te hangen. Maar toen liberale kopstukken het grote doek wilden optrekken, werden ze verrast door de felle wind.

(lees verder onder de tweet van Goedele Devroy)

Bijna fout

VRT NWS-verslaggever Goedele Devroy was één van de journalisten die uitgenodigd waren om de lancering van de campagne bij te wonen. Ze zag hoe het bijna fout liep. “Toen ze het spandoek met z’n allen wilden ontrollen, blies de harde wind het spandoek weg”, vertelt Devroy.

Els Ampe, de Brusselse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement hing er zelfs nog aan.

VRT NWS-journalist Goedele Devroy

“Els Ampe, de Brusselse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement hing er zelfs nog aan”, zag Devroy. “Het was echt wel heel gevaarlijk op een bepaald moment. Want onderaan dat spandoek hing een metalen buis die tegen iemands hoofd had kunnen vliegen. Dat is gelukkig niet gebeurd.”  

Toen de wind een paar minuten later ging liggen, zijn de Open VLD’ers er toch nog in geslaagd het spandoek te ontrollen. "We hebben de wind in de zeilen", reageerde voorzitster Gwendolyn Rutte op het voorval.

Bekijk hier hoe het spandoek op een bepaald moment Els Ampe meesleurt tot in een sloot, en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Mag dat?

De lancering van de campagne gebeurde op een stuk landbouwgrond naast de snelweg, op Nederlands grondgebied. Maar mag dat wel? Open VLD-woordvoerder Thomas Vanwing verzekert VRT NWS dat de partij vooraf alles heeft afgestemd: er is toestemming gevraagd aan de privé-eigenaar van de landbouwgrond.

Omdat het om een tijdelijke constructie ging - het spandoek heeft er alleen vanochtend een tijdje gehangen - is er volgens Vanwing ook geen vergunning nodig van de Nederlandse overheid.

In België is publiciteit langs autosnelwegen en de meeste gewestwegen verboden. Voor verkiezingspubliciteit wordt geen uitzondering gemaakt.

Wegen en Verkeer

Rijkswaterstaat, dat in Nederland verantwoordelijk is voor het beheer van de snelwegen, stelt op zijn website dat er geen reclameborden langs de rijkswegen mogen  staan, als die borden op rijksgrond of in de berm zouden staan. Reclame op privégrond is dus niet verboden. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat was niet op de hoogte van de stunt van Open VLD.

In België is het Agentschap Wegen en Verkeer strenger dan de collega's van Rijkswaterstaat: langs onze gewestwegen mogen hoegenaamd geen grote reclame- of verkiezingsborden staan. 

"Het Koninklijk Besluit van 14 december 1959 verbiedt publiciteit op vrijstaande constructies langs alle autosnelwegen en de meeste gewestwegen. Voor verkiezingspubliciteit wordt geen uitzondering gemaakt", staat duidelijk op de website van Wegen en Verkeer.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen