4 op de 10 agenten in Brussel is niet tweetalig

Vier op de tien agenten in Brussel zijn niet tweetalig. Dat schrijft De Zondag en bevestigen cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De cijfers zijn lichtjes gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Wettelijk gezien moeten agenten in Brussel zowel Nederlands als Frans kennen, maar in praktijk blijkt dat toch nog een struikelblok. Uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) blijkt dat vier op de tien agenten vorig jaar niét tweetalig waren. Wel beheerst de overgrote meerderheid van de agenten (98 procent) het Frans.

Barbara Pas (Vlaams Belang): "Dieptepunt"

"De tweetaligheid is onder de regering-Michel gezakt tot een absoluut dieptepunt en dat is des te merkwaardiger omdat N-VA'er Jan Jambon bevoegd was voor Binnenlandse Zaken", zegt Vlaams Belang-parlementslid Barbara Pas, die de cijfers opvroeg. "Hij had alle instrumenten in handen om er iets aan te doen. Maar van de 140 agenten die vorig jaar aangeworven werden, waren er amper 18 tweetalig." Pas roept dan ook op om maximaal in te zetten op tweetaligheid van de rekruten, en dit integraal deel laten uitmalen van het opleidingspakket.

Maar op Twitter heeft voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al uitgehaald naar Pas. "Dit is een bevoegdheid van het gewest en niet van Binnenlandse Zaken. Ik heb meermaals mijn beklag gedaan bij Minister-President (red.) Vervoort, maar hij erkent het probleem niet."

Lees verder onder de tweet.

Initiatieven van de Brusselse zones

De Brusselse zones proberen alvast zelf de tweetaligheid van hun agenten te verbeteren. Dat zegt Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "Het probleem met de tweetaligheid is een realiteit. We ondersteunden ons personeel al langer als ze privélessen wilden volgen. Daarvoor krijgen ze kredieturen. En sinds kort zijn we begonnen met taallessen voor alle niveau's." Als agenten tweetalig zijn krijgen ze ook een tweetaligheidspremie, dat hoort bij het politiestatuut. 

Meest gelezen