Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Beke reageert op beledigende woorden van Hongaarse premier Orban: “Tot hier en niet verder”

CD&V-voorzitter Wouter Beke voelt zich na de zware belediging van de Hongaarse premier Viktor Orban gesterkt om diens Fidesz-partij uit de Europese Volkspartij te zetten. "Op een gegeven moment moet je zeggen: 'Tot hier en niet verder'", zegt Beke in een reactie aan VRT NWS.

De Hongaarse premier Viktor Orban reageert vandaag gecrispeerd op de vraag van onder andere CD&V om zijn Fidesz-partij uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. In een pittig interview in het Duitse blad Welt am Sonntag omschrijft Orban de zusterpartijen die hem liever kwijt dan rijk zijn als “de nuttige idioten van links”, die de socialisten binnen Europa helpen om de EVP te verzwakken.

CD&V-voorzitter Wouter Beke pikt die belediging niet en vraagt respect van de Hongaarse premier. “Viktor Orban en Hongarije krijgen elk jaar 4 miljard euro steun van de Europese Unie”, zegt Beke die op dit moment op vakantie is. “Tegenover die steun mag dan wel iets staan: respect voor de Europese waarden en de Europese regels.”

Beke wijst op de contradictie in Orbans woorden en daden. “Als je ziet dat we Europa willen versterken, bijvoorbeeld door onze buitengrenzen te bewaken tegen de migratiedruk, dan is hij de eerste om daar tegenin te gaan en Frontex (het Europese agentschap dat instaat voor de bewaking van de Europese buitengrenzen, red.) niet de nodige middelen te geven.”

Agenda

Volgens Beke kan dit niet langer door de beugel. “Je kan niet langs de ene kant willen nemen en langs de andere kant niets willen teruggeven.” De CD&V-voorzitter houdt vast aan zijn eis om Fidesz uit de EVP te zetten. “We zijn intussen met zeven partijen die dat op 20 maart op de agenda zullen zetten.”

Op die dag houdt de EVP de eerstvolgende politieke vergadering. Om de verwijdering van Fidesz op de agenda te zetten, waren de brieven nodig van zeven verschillende partijen die deel uitmaken van de EVP.

Campagne

Viktor Orban maakte verschillende EVP-collega’s boos door in Hongarije een affichecampagne te starten tegen commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. In Welt am Sonntag kondigt Orban aan dat hij die campagne zal stopzetten.

Tegelijk kondigt hij aan een nieuwe campagne te starten, dit keer tegen Frans Timmermans, de Nederlandse sociaaldemocraat die vicevoorzitter is van de Europese Commissie.

“Dat geeft alleen maar aan dat het moment van dialoog ergens moet stoppen”, reageert Beke daarop. “Dat hebben we de afgelopen jaren verschillende keren gepoogd, maar dat heeft eigenlijk nooit iets bijgebracht. Op een gegeven moment moet je zeggen: tot hier en niet verder”, besluit Beke.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen