De vijf boeken die het leven van Mohamed Ridouani hebben veranderd

De eerste burgemeester met een migratieachtergrond van een Vlaamse centrumstad: Mohamed Ridouani volgde begin dit jaar monument Louis Tobback op als burgemeester van Leuven. Welke boeken hebben deze zoon van Marokkaanse gastarbeiders geïnspireerd?

"Van mijn afkomst heb ik nooit een punt gemaakt, maar dat een stad als Leuven heeft gekozen voor iemand met een migratieachtergrond uit de arbeidersklasse, beschouw ik toch wel als een teken van hoop", vertelt Mohamed Ridouani. Zijn kieszege op 14 oktober wordt ook beschouwd als een lichtpunt voor de SP.A, die momenteel duistere politieke tijden meemaakt.

Waaraan wijt hij zijn succes? "Ik bestuur hier toch al jaren als schepen. Ik heb altijd serieus mijn job gedaan, mét visie, en heb heel wat ervaring kunnen opbouwen op het vlak van onderwijs, leefmilieu, economie en stadsontwikkeling. Bovendien worden socialisten in Leuven geassocieerd met goed bestuur. Zelf heb ik ook altijd vernieuwing nagestreefd: op het vlak van klimaatbeleid, maar ook door nieuwe jonge mensen in de politiek mee te nemen. Mijn positieve en verbindende campagne voor 14 oktober heeft blijkbaar aangeslagen."

Politiek, migratie en succes en de mogelijke valkuilen: ze vormen de rode draad door de literatuurkeuze van Mohamed Ridouani. 

1. The political animal (het politieke dier) - Jeremy Paxman

Berucht: dat is misschien wel het beste woord om Jeremy Paxman te omschrijven. De Britse journalist maakte naam en faam als harde interviewer in het actualiteitenprogramma "Newsnight", op de Britse omroep BBC. Menig Britse toppoliticus werd er onderworpen aan een waar kruisverhoor. Dat Paxman enig inzicht heeft in wat politici drijft, hoeft niet te verwonderen.

"In "The political animal" dissecteert Paxman politici met ironie, cynisme en veel Britse humor", zegt Mohamed Ridouani. "Dit boek lezen was voor mij een waar genoegen. Je verneemt hoe politici enerzijds lange en zware onderhandelingen voeren en moeiteloos vervellen tot volkse figuren die moppen tappen op een of andere pensenmarkt. Maar je leert ook hoe je afstand moet houden van de donkere kant van de politiek, van de ondankbaarheid en van de afgunst, ook binnen de eigen partij. Ik onthou ook de zin 'It always ends in tears'. Denk maar aan wat premier Michel eind vorig jaar te verduren kreeg."

2. De trek naar de stad - Doug Sanders

"De trek naar de stad" laat je als lezer zien dat het hier om een wereldwijd fenomeen gaat, een ontwikkeling die grote gevolgen voor de economie heeft: lokaal, nationaal en internationaal. "Een heel interessant en actueel boek", vertelt Mohamed Ridouani. "Het gaat over migratie en hoe dat steden en landen hertekent, over de nieuwe dynamiek die dat creëert."

"Het waarschuwt ook voor fouten: migranten die in getto's worden geconcentreerd, weg van stadscentra, scholen en werk. Daar begint ongenoegen te broeien, en dat leidt tot ongelukken. Denk maar aan het geweld in veel Franse voorsteden."

"Ik heb er ook uit geleerd dat je als stad tolerant moet zijn tegenover de organische groei van allochtone handelszaken. Dat is een soort opstap naar de middenklasse."

3. Leo Africanus - Amin Maalouf

Dit boek van de Frans-Libanese auteur Amin Maalouf vertelt het verhaal van geograaf, avonturier en geleerde Hasan al-Wazzan, geboren in Granada in 1488. Door de reconquista moest hij weg uit Andalusië en kwam hij in Fez terecht, in Marokko. Na heel wat omzwervingen kwam hij als slaaf in Rome terecht, waar hij het schopte tot raadgever van de paus. Geboren als moslim, bekeerd tot het christendom, maar na zijn vlucht uit Rome uiteindelijk toch weer moslim: Leo Africanus als dé kameleon bij uitstek die zich telkens weer weet aan te passen aan de veranderde levensomstandigheden.   

"Ik lees veel geschiedkundige werken, zeker als het gaat over grote figuren met een hoek af", zegt Mohamed Ridouani. "Leo Africanus is een merkwaardig verhaal over een merkwaardig figuur."

4. Afscheid van de keizer - Dirk Collier

Deze historische roman van de Belgische diplomaat Dirk Collier speelt zich af in het Indiase Mogulrijk onder keizer Akbar de Grote, de grootvader van Sjah Jahan (de man die de Taj Mahal liet bouwen, nvdr.).

"In 43 brieven aan zijn zoon maakt Akbar een soort testament op", vertelt Ridouani. "Elke brief bevat een wijsheid in verband met besturen en macht." De Leuvense burgemeester vindt "Afscheid van de keizer" een interessant boek. "Het is een soort toegankelijke Machiavelli. Het geeft inzicht in een bij ons weinig bekend tijdperk. Onder Akbar bestond er godsdienstvrijheid in India, zowel voor moslims, joden als hindoes."

5. Uitblinkers - Malcolm Gladwell

Waarom heeft de ene mens succes en de andere niet? "Uit dit boek van Malcolm Gladwell leer je dat dit weinig met intellect heeft te maken, maar ook met omstandigheden, de opvoeding die je krijgt, de kansen die je krijgt en je doorzettingsvermogen", vertelt Mohamed Ridouani.

"Een zeer ontluisterend boek dat aangeeft hoe je een sterk figuur wordt en invloed krijgt", aldus Ridouani. "Dat heeft niet alleen verband met je eigen capaciteiten, maar ook met sociale omgeving, afkomst, cultuur of zelfs de maand waarin je geboren bent. Zo blijken topvoetballers opvallend vaak in de eerste zes maanden van het jaar te zijn geboren." 

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen