Hongaarse premier Orban noemt CD&V en CDH "nuttige idioten van links" en lanceert nieuwe affichecampagne

De Hongaarse premier Viktor Orban noemt de politici die hem uit de Europese Volkspartij (EVP) willen zetten “nuttige idioten” van links. In een interview met het Duitse blad Welt am Sonntag reageert Orban scherp op de vraag van de Belgische CD&V, CDH en de Luxemburgse CSV om zijn Fidesz-partij uit de EVP te zetten. 

Viktor Orban is not amused dat CD&V en CDH deze week samen met de Luxemburgse CSV gevraagd hebben om zijn rechts-conservatieve Fidesz-partij uit de EVP te zetten. Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke gaat Orban "continu in tegen de christendemocratische ideologie en waarden".

Orban laat dit niet over zijn kant gaan en slaat vandaag terug, in een interview in Welt am Sonntag. Daarin stelt de Hongaarse premier dat de EVP te groot is geworden en dat zijn partij door links wordt aangevallen om de Europese Volkspartij te verzwakken.

(lees verder onder de tweet)

Salamitactiek

“Als wij weg zijn, zullen ze de Italianen aanvallen, en daarna de Oostenrijkers (...) Dat is de salamitactiek die gebruikt wordt om de EVP op Europees niveau te verzwakken zodat de socialisten, links, het leiderschap kunnen overnemen in Europa”, waarschuwt Orban in het interview, alvorens stevig te sneren naar zijn Europese partijgenoten.

“Niet iedereen begrijpt dit, maar in de wetenschappelijke literatuur over politiek worden ze, net als Lenin deed, omschreven als 'nuttige idioten'. Terwijl ze geloven dat ze een intellectuele strijd uitvechten, dienen ze de machtsbelangen van de anderen, onze tegenstanders”, stelt Orban. Hij kan zich niet inbeelden dat zijn partij uit de EVP kan worden gezet. “Zo’n uitsluiting is geen rationeel alternatief”, houdt hij vol.

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert met een tweet op het interview van Orban.  Volgens Beke staat het interview "opnieuw bol van #fakenews" en bewijst het waarom CD&V nu een lijn trekt en Fidesz uit de EVP wil zetten. Beke bestempelt Orban als een "sloper", terwijl de EVP volgens de CD&V-voorzitter nood heeft aan "bouwers".

(lees verder onder de tweet van Beke)

Affichecampagne

Waarom willen CD&V, CDH en CSV het Hongaarse Fidesz nu uit de EVP zetten? Orban is met zijn rechtse beleid, met aanvallen op de persvrijheid en justitie in Hongarije, al lang een doorn in het oog van de Belgische en Luxemburgse christendemocraten. 

Een affichecampagne van Fidesz tegen commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was de druppel die deze week de emmer deed overlopen. Volgens CD&V bevat die campagne foute informatie.

(Lees verder onder de foto van een affiche met daarop Juncker en George Soros en daaronder de tekst: "U heeft ook het recht om te weten wat Brussel wil doen.")

AFP or licensors

In de aanloop naar de Europese verkiezingen moet Juncker - nochtans een EVP-partijgenoot - het in Hongarije ontgelden omdat die volgens Orban voor een opengrenzenbeleid is, terwijl de Hongaarse premier voor een streng migratiebeleid is, waarbij moslims uit Hongarije geweerd moeten worden. Als dat niet gebeurt, “zal alles wat we in 2015 ervaren hebben (de migratiecrisis, red.) opnieuw gebeuren, en het zal groter zijn”, voorspelt Orban.

Nieuwe zondebok

Orban zegt nu dat hij de affichecampagne tegen Juncker zal stopzetten, maar meteen doet hij een tegenzet. “In de volgende fase van onze partijcampagne zal je iemand anders op de affiches zien: mijnheer Timmermans”, oftewel vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

De Nederlandse sociaaldemocraat wordt dus de nieuwe zondebok van Orban. Timmermans zag de bui overigens al hangen: “Wie weet komt er een poster, maar waarschijnlijk ben ik te lelijk voor een poster”, zei de Nederlander vorige maand nog.

Meest gelezen