Minderbroeders verlaten na 800 jaar klooster in Sint-Truiden

Na 800 jaar verlaten de minderbroeders noodgedwongen het oudste minderbroedersklooster van België in Sint-Truiden. Het museum DE MINDERE moet de spirit van de minderbroeders er doen voortleven. Op 17 maart vindt de laatste eucharistieviering in de Minderbroederskerk plaats.

De minderbroeders vertrekken noodgedwongen uit het klooster in Sint-Truiden, omdat het financieel onhoudbaar is om het nog langer open te houden voor 9 minderbroeders.

De minderbroeders waren in de stad onder meer actief als broeder-brandweerman, verzorgden pestlijders en overleefden in 1940 zelfs een zwaar bombardement.

Ze zullen nu deels naar Hasselt en Wilrijk verhuizen.

Het gebouw is geen eigendom van de minderbroeders, aangezien het een bedelorde is en de minderbroeders geen eigendommen hebben. Door de erfpacht tussen de kerkfabriek en de minderbroeders af te breken, kreeg de stad Sint-Truiden de mogelijkheid om een nieuw erfpacht voor de komende 30 jaar af te sluiten. Het stadsbestuur onderzoekt verschillende pistes voor een herbestemming van het gebouw.

De minderbroeders willen hun spirit doen voortleven in het museum DE MINDERE. "Het museum is belangrijk om de omslag naar de toekomst te maken. Mensen kunnen er via de nieuwe opstelling zien en ervaren wat 800 jaar minderbroeders inhield. We willen graag dat elke Vlaming minstens één keer in zijn leven naar het museum komt", zegt Peter Preuveneers, communicatieverantwoordelijke van het museum. "Met de nieuwe opstelling proberen we het franciscaanse erfgoed te verbinden met de wereld van vandaag en een reflectie te bieden."

De thema's van Franciscus van Assisi blijken relevanter dan ooit, bijvoorbeeld voor klimaatspijbelaars. "Het is een heel relevante opstelling en ook jongeren kunnen zich laten inspireren door Sint-Franciscus, de patroonheilige van de ecologisten", legt Preuveneers uit. "Het is een museum voor jong en oud, en voor iedereen die op zoek gaat naar nieuwe bewegingen. Denk maar aan onthaasten, consuminderen, de ecologische voetafdruk, de draagkracht van de planeet en respect voor andere religies. Franciscus is daar een rolmodel in."

Op 17 maart wordt de deur van het klooster na de laatste eucharistieviering definitief dichtgetrokken. "Iedereen is uitgenodigd op de eucharistieviering om de minderbroeders een hart onder de riem te steken.

Op 19 maart verhuizen we vervolgens de godslamp van de Minderbroederskerk naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en dan is het helemaal voorbij", besluit Preuveneers.

Dinsdag vertellen de minderbroeders tijdens een persconferentie over hun vertrek uit Sint-Truiden en de nieuwe opstelling van het museum.

Gardiaan Frans Cuypers, voorzitter van museum DE MINDERE pater Bob Van Laer en de intussen 92-jarige stichter van DE MINDERE pater Herman Hansen zullen er terugblikken op 800 jaar minderbroeders

Meest gelezen