Videospeler inladen...

Na de turbulente week over de West-Vlaamse Open VLD-lijst: van "dit deed heel erg pijn" tot "een mooie oplossing"

Het was een turbulente week voor Open VLD. En alles had te maken met de vorming van de West-Vlaamse Kamerlijst. Hoofdrolspelers Mercedes Van Volcem en Francesco Vanderjeugd blikken terug. En ook voorzitter Gwendolyn Rutten reageert kort. Van "dit deed heel erg pijn" tot "een mooie oplossing", we zetten het voor u op een rij.

Even recapituleren. Normaal gezien zou Open VLD op vrijdag haar West-Vlaamse Kamerlijst voorstellen. Maar nog voor dat gebeurde, stuurde Mercedes Van Volcem een vlammend persbericht. Ze was aan de kant geschoven voor een lijstduwersplaats. "Ik ben ontgoocheld en gekwetst. Ik heb als lijstduwer bij de provinciale verkiezingen meer stemmen gehaald dan Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne. En dan word je zo bedankt?", haalde ze stevig uit. 

Een dag later leken de plooien alweer gladgestreken en kwam er een oplossing uit de bus voor Van Volcem. De jonge burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd stond zijn derde plaats op de Vlaamse lijst af aan Van Volcem en nam zelf genoegen met een vierde plaats. 

Hoofdrolspelers blikken terug

Vandaag blikken de twee terug op de turbulente week. "Ik was zeer ontgoocheld", herhaalde Van Volcem in "De zevende dag". "Men duwde mij in een ondersteunende rol, terwijl ik mij al 18 jaar inzet voor mijn partij, waar ik van hou. Ik ben de meest populaire politica in Brugge, de meest populaire politica van Open VLD in het parlement. Dit deed heel erg pijn."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ze werd naar eigen zeggen in snelheid genomen. "Donderdagavond is er gestemd. Ik ben om 1 uur 's nachts gebeld en 24 uur later was er een stemming in het provinciaal bestuur."

Een vergadering waar het bij momenten hevig aan toeging, zo blijkt. "Een opstand is veel gezegd, maar bij momenten laaiden de emoties hoog op", zegt Vanderjeugd. Hij bood haar tijdens de vergadering zijn derde plaats aan. "Mijn gedachte was: "Gaan we al ruziënd naar de kiezer trekken? Of gaan we over inhoud praten? Ik wil wel nog eens benadrukken dat niemand dit gevraagd is. Of beloofd. Ik vind het geen probleem om mijn eigen belang aan de kant te zetten voor het belang van de partij." "Iedereen werd stil van de beslissing van Francesco", beaamt Van Volcem. 

Ik ben op de vergadering als laatste gebleven met Bart Tommelein. En we hebben nog zes pintjes gedronken

Mercedes Van Volcem

Eind goed, al goed? "Ik ben op de vergadering als laatste gebleven met Bart Tommelein. En we hebben nog zes pintjes gedronken", lacht Van Volcem.

Open VLD-voorzitter: "Een lijst vormen, dat zijn altijd hevige discussies"

Ook voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten heeft kort gereageerd op het hele incident. "Een lijst vormen, dat zijn altijd hevige discussies. Maar dit zijn twee fantastische mensen die met een mooie oplossing gekomen zijn. En in welk huishouden clasht het nooit?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen