Ook protest in Frankrijk
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ondanks massaal protest stelt Algerijns president Bouteflika zich kandidaat voor vijfde ambtstermijn

In Algerije heeft president Abdelaziz Bouteflika de officiële papieren ingediend om zich opnieuw kandidaat te stellen voor een vijfde ambtstermijn. Dat hebben de lokale media gemeld. Sinds de aankondiging vorige maand dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen kwamen tienduizenden Algerijnen de straat op uit protest. De 81-jarige president kampt al jaren met een zwakke gezondheid en verschijnt zelden in het openbaar. 

Ook vandaag gingen de protesten tegen de kandidatuur van Bouteflika voort. Zo heeft de politie in de hoofdstad Algiers het waterkanon en traangas ingezet tegen protesterende studenten. De jongeren wilden oprukken naar de Grondwettelijke Raad, dat is de plaats waar de president zich voor middernacht moest laten registreren om volgende maand deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Metro en autoweg afgesloten

De studenten verzamelden eerst aan de universiteit in Algiers. De politie probeerde te verhinderen dat ze de campus zouden verlaten, maar sommige studenten slaagden er toch in om naar de nabijgelegen Grondwettelijke Raad te gaan. Maar het gebouw werd hermetisch afgesloten door de ordediensten.

De politie bewaakte ook andere strategische plaatsen en overheidsinstellingen in de stad. Daarnaast werd deze namiddag de metro gesloten, net als de autoweg die de luchthaven met het centrum van de hoofdstad verbindt. Deze maatregelen moesten volgens de lokale media verhinderen dat betogers naar het stadscentrum zouden afzakken.

Grondwettelijke Raad in Algiers
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ook op andere plaatsen in het land en in Frankrijk, de vroegere kolonisator , zijn mensen de straat opgegaan om te betogen tegen de  kandidatuur van Bouteflika. Volgens de oppositie is de president niet meer in staat om het land te leiden.

Protest sinds februari

De protesten houden al weken aan. Het gaat om de grootste golf van protest in Algerije sinds Bouteflika in 1999 aan de macht kwam. Ondanks alle protesten heeft Bouteflika zich nu toch kandidaat gesteld. Het valt af te wachten hoe de bevolking gaat reageren nu er met hun protesten geen rekening wordt gehouden.

In hoofdstad Algiers
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen