Royals: "joko" Akihito,  dames vs heren in Lech, een hertogin-met-tattoo en Rania kijkt argwanend naar westerse experts

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Het was dolle pret voor de mannelijke Oranjes tijdens de jaarlijkse fotosessie in de sneeuw in Lech, zodanig zelfs dat Twitter even dacht dat er net een après-ski achter de rug was. De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle bezochten Marokko waar de hertogin de pers wist te verbazen met een aardig mondje Frans. In Japan krijgen de keizer en keizerin na de abdicatie nieuwe titels en Rania van Jordanië is 20 jaar koningin, goed voor een uitgebreid gesprek in Harper's Bazaar.  

Geen stijf gedoe in Lech, maar een photobomb

In Lech hebben de Nederlanders er hun jaarlijkse fotoshoot in de sneeuw op zitten. In ruil voor een 20-tal minuten poseren kunnen koning Willem-Alexander en zijn familie rekenen op de nodige privacy van de media in het bekende Oostenrijkse ski-oord. Een afspraak die al 15 jaar standhoudt. De voorbije jaren lieten het koninklijke paar en de drie dochters zich gewillig fotograferen, dit jaar kregen ze "versterking" van prinses Beatrix en prins Constantijn met zijn vrouw en drie kinderen.

Op verzoek van de tientallen aanwezige fotografen en cameramensen werd er in verschillende samenstellingen geposeerd: oma Beatrix met de kleinkinderen, Willem-Alexander en koningin Máxima alleen, enz. Toen de vrouwen samen op de foto gingen, besloten Willem-Alexander en zijn neefje graaf Claus-Casimir (14) om hen te "dwarsbomen": ze sprongen op het juiste moment pardoes voor de camera's tot grote hilariteit van iedereen. Dat leverde volgend olijke plaatje en bewegend beeld op:

Van links naar rechts: de prinsessen Beatrix, Amalia, Laurentien, Ariane, koningin Máxima, prinses Alexia en de gravinnen Leonore en Eloise.

De photobomb was uiteraard meteen goed voor grapjes op Twitter: 

(Let wel hieronder: dit is niét het account van de echte koningin) 

Terwijl de Oranjes vorig jaar nog op de piste bibberden bij -21 graden en de fotoshoot in snel tempo plaatsvond, waren de temperaturen deze keer meer dan aangenaam: rond het vriespunt en een stralend zonnetje.

Ontbraken op de foto's: prinses Mabel, weduwe van prins Friso, en haar dochters Luana en Zaria. Zij waren wel even in Lech, maar wonen in de Britse hoofdstad Londen waar de scholen maandag opnieuw begonnen zijn. Dus maakte het gezin vroeger een einde aan de wintersportvakantie. Prinses Beatrix aarzelde daarom om te poseren met alle kleinkinderen, want er "ontbraken er een paar". Toch ging ze overstag nadat Willem-Alexander had ingefluisterd "dan maar met de aanwezige kleinkinderen".

"Oma Trix" met de kleinkinderen.

Harry en Meghan-met-tatoeage in Marokko

De hertog en hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan Markle, hebben de Queen vertegenwoordigd in Marokko, Noord-Afrika. Het driedaagse bezoek was de laatste buitenlandse reis voor het paar samen voordat Meghan bevalt van hun eerste kind.

Naast een ontmoeting met de Marokkaanse koning Mohammed, kroonprins Moulay Hassan en de zussen van de koning (prinses Salma was opnieuw niét te bespeuren) stonden onder meer op het programma: een receptie met de Britse ambassadeur Thomas Reilley, een paardensportevenement, koken met jonge ondernemers en een bezoek aan een pension speciaal gebouwd voor jonge, studerende meisjes.

In het dorpje Asni kreeg de hertogin alvast een bijzonder aandenken. Meghan kreeg tijdens een traditionele ceremonie voor zwangere vrouwen een hennatatoeage op haar linkerhand. De tattoo met bloemenmotief wenst geluk en is bedoeld om "moeder en baby gelukkig te houden". 

Weetje: één van de koosnaampjes van de moeder van Meghan Markle, Doria Ragland, voor haar dochter is "flower" (bloem, red.). "Ze noemt me zo al sinds ik klein was", liet Meghan ooit vallen toen ze nog op Instagram zat.

AP
2019 Getty Images

De Britse pers was onder de indruk van Meghan, omdat ze de Franse taal machtig bleek. Tijdens een bezoek aan een basischool in het Atlasgebergte stelde ze aan de aanwezige meisjes vragen in het Frans als "Qu’est-ce que tu veux être quand tu quittes l’école?" en "Vous voulez aller à l’université?".

Harry gaf grif toe dat hij niet veel kaas gegeten heeft van Frans en vroeg of de leerlingen toevallig Engels konden praten met hem. Naast Frans kan de hertogin ook een aardig mondje Spaans, dat werd bijgeschaafd toen ze als 20-jarige vier maanden stage liep bij de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires (Argentinië).

Na keizer Akihito komt "joko" Akihito

De Japanse keizer Akihito zal na zijn abdicatie een andere titel dragen.  Terwijl zijn oudste zoon Naruhito (59) van kroonprins naar keizer gaat, wordt het voor Akihito als titel "emeritus-keizer" én "joko". Emeritus-keizer zal internationaal gebruikt worden, joko is de Japanse aanspreking. Keizerin Michiko gaat in navolging dan als "emeritus-keizerin" en "jokogo" (vrouw van joko) door het leven.

Volgens het keizerlijke hof bestaat nergens ter wereld de titel van "emeritus" na een troonsafstand. In België bijvoorbeeld behielden Albert en Paola hun titel van koning en koningin, net als het Spaanse paar Juan Carlos en Sofía, in Nederland werd koningin Beatrix gewoon opnieuw prinses.   

Akihito is intussen 85 en Michiko 84 jaar.

Japan opteert bewust voor de nieuwe titels om een "onderscheid te maken in functie" en uit "bewondering en respect voor de ervaringen en prestaties van het keizerlijke paar". Vanaf 1 mei zal de nieuwe kroonprins prins Akishino (53) worden, de enige en jongere broer van Naruhito. Naruhito zelf heeft één dochter Aiko, maar vrouwen komen niet in aanmerking voor de zogenoemde chrysantentroon.

Rania over moslims en experts in Harper's Bazaar

Op de cover van de Arabische editie van Harper's Bazaar prijkt deze maand de Jordaanse koningin Rania. De in het oog springende titel luidt "20 jaar intelligentie, integriteit en intuïtie". Aanleiding voor het pagina's lange gesprek zijn de twee decennia die zij al koningin is. Haar echtgenoot koning Abdullah II nam in 1999 de troon van zijn vader Hoessein over.

Jordanië ligt in een turbulente regio en wordt wel eens "het eiland van stabiliteit" in het Midden-Oosten genoemd. Nochtans is er ook ongenoegen over de zwakke economie, de grote werkloosheid en de diepgewortelde corruptie.

Kenner Joas Wagemakers liet in MO vorig jaar optekenen dat de meeste Jordaniërs sceptisch kijken naar de autocratische monarchie, omdat de koning bij protesten of een crisis altijd op dezelfde manier handelt: een politieke stoelendans waarbij de premier wordt ontslagen en de regering wordt ontbonden. "Hij kiest daarmee de kant van het volk, trekt aan de touwtjes maar hoeft geen politieke verantwoordelijkheid te nemen", vat Wagemakers samen. En dan zijn er naast de Palestijnse en Iraakse vluchtelingen nog de minstens 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen aan wie Jordanië onderdak biedt en die een extra druk op de samenleving leggen. 

Koningin Rania blijft pal achter de beslissing staan om vluchtelingen op te vangen. "We kunnen niet wegkijken van onschuldige mensen die vluchten voor oorlog, dood en wanhoop. De keuze van ons land, zijn leiderschap en zijn volk zal de geschiedenis ingaan als een voorbeeld van morele moed", stelt ze in Harper's Bazaar. "Ik ben nog niet bereid menselijkheid op te geven."

Internationale experts over vrouwen (..) je krijgt verhalen die ofwel onnauwkeurig zijn, ofwel enkel de stereotypen tonen

Rania doet in het artikel enkele oproepen, specifiek gericht naar moslims, vrouwen en de buurlanden: 

  • "Er zijn 1,8 miljard moslims in de wereld en toch blijven mensen deze diverse groep vergelijken met de kleine minderheid die in de naam van de islam gruwelijke misdaden begaat. Ons geloof predikt mededogen, verdraagzaamheid, vergiffenis en het omhelzen van andere religies." De 48-jarige koningin dringt er bij moslims op aan om "te spreken over die ware waarden en principes, en ze terug te eisen."
  • Rania is niet bepaald te spreken over internationale experts die hun licht laten schijnen over vrouwen in de Arabische wereld. "Veel westerse experts zijn bereid in hun plaats te praten, maar je krijgt verhalen die hetzij onnauwkeurig zijn, hetzij enkel de stereotypen tonen. Ofwel zijn Arabische vrouwen gevaarlijke extremisten, ofwel onderdrukte slachtoffers. Authentieke stemmen zijn zeldzaam in het Midden-Oosten en het is absoluut cruciaal dat vrouwen voor zichzelf spreken."

    (lees voort onder de tweet)
  • Rania spreekt ook van een verborgen crisis in de Arabische wereld, die niet zo zichtbaar is als de talrijke stervende kinderen en de vele ontheemde families. "Er zijn miljoenen en miljoenen kinderen die onderwijs krijgen dat niet kwalitatief is. Het is verouderd. Het bereidt hen niet voor op de jobmarkt van vandaag, laat staan op de jobmarkt van morgen. Mensen zien het ook niet als een crisis. Ik zie het als een noodgeval. Laat ons samenwerken. (...) Als ik in Jordanië ben, is het in mijn belang dat kinderen in Syrië een geweldige opleiding krijgen, anders kan dat wel eens probleem worden voor mij in de toekomst."

De stijlvolle foto's in Harper's Bazaar zijn trouwens van de hand van een tegenwoordig klinkende naam in royaltykringen: Alexi Lubomirski, die de verlovings- en trouwfoto's maakte van prins Harry en Meghan Markle.

Rania had slechts één voorwaarde voor de foto's: ze wilde haar stijl trouw blijven. "Een stijl die altijd ondergeschikt is aan inhoud", benadrukt ze om de kritiek te pareren dat ze te veel bezig is met glamour. Een stijl die ze zelf "bescheiden en ingetogen" vindt.

Meest gelezen