Open VLD blijft bij njet voor uitzondering op SWT: "Dikke puist op mooi gezicht" 

In "De zevende dag" heeft Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten de hakken in het zand gezet in verband met de afwijking op SWT, het vroegere brugpensioen, in het loonakkoord. Het is en blijft "nee" voor de liberalen.

Er was onder meer Vincent Van Quickenborne, eerder van de week, die zich voor Open VLD heel negatief uitliet over het SWT-onderdeel in het moeizaam bereikte loonakkoord. Werkgevers en sociale partners hadden uiteindelijk toch een globaal sociaal akkoord over loonstijgingen bereikt, maar een klein onderdeel daarvan ging over SWT, het vroegere brugpensioen: dat zou dit jaar uitzonderlijk toch nog vanaf 58 jaar kunnen, in plaats van de afgesproken 59 jaar. En hoewel het maar om een kleine groep gaat van naar verluidt een 200-tal werknemers, vindt Open VLD dat een verkeerd signaal, want werknemers van 58 worden op die manier de facto met pensioen gestuurd. 

Aan mensen op hun 58e zeggen "jullie tellen niet meer mee", daar doen wij niet aan mee 

Na interventies in de media van o.a. Van Quickenborne en Maggie De Block, was het uitkijken naar het officiële partijstandpunt van voorzitter Gwendolyn Rutten, en zij was niet mals: wat de Vlaamse liberalen betreft, is dit onderdeel van het loonakkoord - waar ze voor de rest achter staan -  niet aanvaardbaar.

"Dit gaat over het signaal dat je geeft. Ik hoorde het beeld "een mooi gezicht met een dikke puist op, of noem het een schandvlek". Wat men hier doet, is aan mensen van 58 jaar zeggen "jullie tellen niet meer mee". Ga maar op een uitkering zitten, en we laten je met rust. Daar doen wij niet aan mee." Het stoort Open VLD ook dat een eerdere deal over de afbouw van dat SWT-stelsel al verschillende keren naar achteren is geschoven. 

Wat dit nu concreet als gevolg zal hebben, is niet helemaal duidelijk. Rutten zegt dat haar partij dat onderdeel van het loonakkoord over loonstijgingen en koopkracht niet zal goedkeuren. Maar wellicht zal dat concrete probleem zich in het parlement niet stellen, want volgens minister van Werk Kris Peeters zou dit geregeld kunnen worden door het aanpassen van een KB. 

Bekijk hier het volledige SWT-fragment met Rutten in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen