Videospeler inladen...

Crew Dragon-capsule met succes gekoppeld aan ISS, nieuwe stap naar vervoer ruimtepassagiers

Iets voor de middag is de Crew Dragon-capsule in het kader van Elon Musks SpaceX-project met succes vastgekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat hebben de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en SpaceX zelf bevestigd tijdens een livestream-event. Het is een nieuwe stap op weg naar commerciële ruimtevluchten voor passagiers. 

"Zachte aanhechting bevestigd", klonk het bij de Nasa. De koppeling gebeurde zo'n 400 kilometer boven het aardoppervlak, ten noorden van Nieuw-Zeeland, om 11.51 uur. Zowat 27 uur geleden was de Dragon gelanceerd in een Falcon 9-raket, die inmiddels veilig weer is geland.

Het zag er allemaal misschien eenvoudig uit, maar dat was het niet: de twee ruimtetuigen vlogen perfect naast elkaar met een snelheid van ongeveer 27.000 km/u.  Een paar uur later werd de deur van de Crew Dragon geopend, opnieuw een speciaal moment voor de volgers.  

Deze vlucht van SpaceX, van ondernemer Elon Musk, is een nieuwe test. De Dragon-capsule is gebouwd om mensen naar de ruimte te brengen, al waren er voor deze eerste test nog geen astronauten mee - wel een pop, Ripley genaamd, met meetapparatuur en allerlei sensoren. Met deze vlucht wordt onderzocht welke krachten astronauten precies zouden ondergaan.

"Opnieuw een mijlpaal gepasseerd"

Als alles verder goed verloopt, kunnen in een latere lancering wél astronauten mee. Er is sprake van twee astronauten die nog voor het einde van het jaar de reis naar de ruimte zouden maken: Doug Hurley en Bob Behnken. Zo zouden niet enkel de Russen meer over en weer pendelen naar het ISS, maar ook de Amerikanen. "Fantastisch om dit te zien", zei Behnken. "Opnieuw een mijlpaal gepasseerd op weg naar onze vlucht." 

De Dragon-capsule moet vrijdag naar de aarde terugkeren, en dan wordt een van de gevaarlijkste fases van deze test bereikt: de landing in de Atlantische Oceaan, die afgeremd zal worden door vier parachutes. 

Deze missie is uniek in die zin dat het om een commerciële vlucht gaat. "Een primeur voor een commercieel gebouwd en gestuurd ruimtetuig dat gebouwd is om mensen te vervoeren!" twitterde Nasa Commercial Crew.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen