AFP or licensors

Trump haalt uit naar speciaal aanklager Mueller: "We wachten op een rapport van iemand die niet eens verkozen is"

Tijdens een toespraak op een conservatieve top in de Amerikaanse staat Maryland heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich zeer kritisch uitgelaten over Robert Mueller, de speciaal aanklager die het onderzoek leidt naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump nam ook andere critici en voormalige medewerkers op de korrel.  

In een toespraak die meer dan twee uur duurde had Trump tijd genoeg om heel wat mensen onder vuur te nemen. Zo moesten naast Mueller ook voormalig Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions, voormalig FBI-baas James Comey, de Democraten en iedereen die kritisch was over zijn recente top met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eraan geloven. 

Trump haalde eerst uit naar Mueller. De speciaal aanklager gaat na of er linken bestonden tussen het campagneteam van Trump en de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Het rapport zou zo goed als klaar zijn en men verwacht dat het elk moment afgeleverd kan worden bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Maar dat gerucht doet al maanden de ronde. Trump haalt ook herhaaldelijk uit naar het feit dat Mueller nooit werd verkozen en nooit maar één stem heeft gekregen. 

We wachten op een rapport van iemand die niet eens verkozen is

"We wachten op een rapport van iemand die niet eens verkozen is", zei Trump tegen een juichende menigte conservatieven. "Helaas, zitten er verkeerde mensen in een paar posities. Ze laten die mensen daar voor een lange tijd zitten, terwijl ze er eigenlijk niet zouden mogen zitten. En plots proberen ze je er dan uit te halen met onzin", zei de president nog. Trump heeft het onderzoek van Mueller al vaker een "heksenjacht" genoemd. 

Helaas, zitten er verkeerde mensen in een paar posities. En laten ze die mensen daar voor een lange tijd zitten

AFP or licensors

"Beste vrienden"

Er was geen houden aan Trump. De president ging verder en zei dat Mueller ongetwijfeld "beste vrienden" zou zijn met James Comey, de voormalig FBI-baas die Trump heeft ontslagen. Na zijn ontslag schreef Comey een boek "A higher loyalty" waarin hij onder meer zegt dat Trump ongeschikt is voor zijn taak en dat de president vrouwen behandelt als een stuk vlees. 

"Zwak en niet effectief"

Ook Jeff Sessions moest het ontgelden, de man nam vorig jaar ontslag als minister van Justitie op vraag van Trump. De president spotte met het accent van Sessions en zei verder dat Sessions "zwak en niet effectief was en niet deed wat hij had moeten doen." 

Als de wind stopt met waaien, dan betekent dat ook meteen het einde van je elektrische stroom

Na het partijtje natrappen op zijn voormalig collega’s waren de Democraten aan de beurt. Meer specifiek hun "Green New Deal"-voorstel, waarmee een aantal Democraten de klimaatverandering willen aanpakken. Het is "het gekste plan" ooit, ging Trump verder. "Als de wind stopt met waaien, dan betekent dat ook meteen het einde van je elektrische stroom."

"Veel vooruitgang tijdens top met Kim Jong-un"

Als laatste verdedigde Trump ook de recente top met Kim Jong-un. De president verkondigde aan de menigte dat hij tijdens de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider "veel vooruitgang heeft geboekt" en "het land een schitterende toekomst heeft". 

Na meer dan twee uur speechen en zowat al zijn critici van antwoord te dienen, zat de toespraak erop. De president heeft er dan ook een minder evidente week opzitten. Door zijn voormalig advocaat en vertrouweling Micheal Cohen werd hij een “bedrieger, racist en oplichter” genoemd en ook de top met Kim Jong-un, waar veel van verwacht werd, liep af zonder een akkoord over de denuclearisering van Noord-Korea. 

AFP or licensors

Meest gelezen