President Felix Tshisekedi
AFP or licensors

Congo opent vrijdag "Europees visacentrum"

Het toekomstige "Europees visacentrum" zal vrijdag in Kinshasa zijn deuren openen. Het centrum komt in de plaats van het Schengenhuis, dat vanwege diplomatieke spanningen tussen België en Congo al meer dan een jaar is gesloten. De opening is een nieuw signaal dat de diplomatieke betrekkingen tussen België en Congo uit de crisis raken, zo is vernomen uit diplomatieke bron.

Het nieuwe Europees visacentrum moet visa afleveren voor Congolezen die willen reizen naar achttien Europese landen: 17 EU-lidstaten en Noorwegen.

Daarvoor moesten ze de voorbije jaren naar het door België gerunde Schengenhuis, maar tegen de achtergrond van diplomatieke spanningen tussen Brussel en Kinshasa moest het huis begin vorig jaar de deuren sluiten. Het nieuwe centrum opent vrijdag na enkele opfriswerkzaamheden.

Heropenen "onder een ander label"

Op 22 februari vonden België en Congo opnieuw toenadering. Er werd een akkoord ondertekend waarin onder meer is afgesproken dat het Schengenhuis zal heropenen "onder een ander label".

Tegelijk liet Kinshasa de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines opnieuw toe tussen Brussel en de Congolese hoofdstad te vliegen. De Belgische regering begroette het akkoord als een eerste stap in de normalisering van de relaties met Congo, waar president Felix Tshisekedi sinds begin dit jaar de macht heeft overgenomen van Joseph Kabila

Meest gelezen