Videospeler inladen...

4 op de 10 bestuurders rijden te snel voorbij wegenwerken: "We vergeten dat er ook mensen lopen die de werken uitvoeren"

40 procent van de bestuurders past zijn snelheid niet aan tijdens wegenwerken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer. Het agentschap roept op om voorzichtiger en trager te rijden bij het passeren van wegenwerken, om de veiligheid van de wegenwerkers te garanderen. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer liet bij een aantal wegenwerken politiecontroles uitvoeren, waarbij de snelheid van de bestuurders onder de loep werd genomen. De cijfers geven het agentschap heel wat kopzorgen: tussen de machines en verkeersborden lopen wegenwerkers die door de overdreven snelheid gevaarlijk werk verrichten. Veva Daniëls, woordvoerster van Wegen en Verkeer, vraagt bestuurders om tijdig te vertragen. 

Wanneer er vrachtwagens of bestelwagens tegen 90 tot 120 kilometer per uur voorbij rijden, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden

Veva Daniëls, Agentschap Wegen en Verkeer

Daniëls benadrukt dat er te weinig aandacht is voor de wegenwerkers en dat er onnodige risico's ontstaan door overdreven snelheden. "We zouden haast vergeten dat tussen al het materiaal ook mensen lopen die de wegenwerken uitvoeren", zegt Daniëls. "Door de overdreven snelheden kunnen ze hun job niet zonder risico uitvoeren. Wanneer er vrachtwagens of bestelwagens tegen 90 tot 120 kilometer per uur voorbij wegenwerken rijden, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden". Ook het versmallen van de weg kan voor ongevallen zorgen.

Om meer aandacht te creëren voor overdreven snelheden tijdens wegenwerken, lanceert minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA) een nieuwe campagne, genaamd "We zijn weg van jou". "Met de campagne vragen we meer aandacht voor de mensen langs de kant van de weg. Die zijn er voor een reden. Als iedereen zijn snelheid aanpast, kunnen de wegenwerkers makkelijker hun werk doen en is de hinder sneller opgelost", besluit Daniëls.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen