Videospeler inladen...

Drie nieuwe zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld in Antwerpen, Leuven en Charleroi

Er komen in ons land drie nieuwe zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld. Dat brengt het totaal op zes. Dat heeft minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) aangekondigd. In de centra werken hulpverleners samen met politie en justitie om de slachtoffers van seksueel misbruik verschillende soorten bijstand te verlenen. 

Sinds oktober 2017 heeft België drie zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld, in Gent, Brussel en Luik. De centra zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden verschillende diensten voor slachtoffers van seksueel geweld aan. Slachtoffers kunnen er zowel terecht voor medisch onderzoek, traumaverwerking, als advies en bijstand van politie en parket. 

Bij seksueel geweld is er een groot dark number, 90 procent van de slachtoffers dient geen klacht in

Kris Peeters (CD&V), minister van Gelijke Kansen

Hoewel ze geen reclame maken, vinden steeds meer slachtoffers hun weg naar de centra. De centra werden in oktober en november 2017 opgericht, en in het eerste jaar werden ongeveer duizend slachtoffers behandeld, 400 meer dan oorspronkelijk gedacht. Ondertussen steeg het aantal behandelde slachtoffers verder tot 1.281. Zeven op de tien van hen diende ook een klacht in bij de politie.

Bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi

Maar volgens minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) zijn er nog veel meer slachtoffers. "Er is nog heel veel seksueel geweld in onze samenleving",  zegt Peeters. "Er is een dark number dat niemand weet, maar dat zorgwekkend is.  Naar schatting dient negentig procent van de slachtoffers geen klacht in.  Daarom is het belangrijk dat we inzetten op die centra na seksueel geweld."

Naast de bestaande centra in Gent, Brussel en Luik, worden er nu bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi opgericht

Kris Peeters (CD&V), minister van Gelijke Kansen

Peeters maakt dan ook geld vrij om het aantal zorgcentra te verdubbelen van drie naar zes. "Naast de bestaande centra in Gent, Brussel en Luik, worden er nu bijkomende centra in Antwerpen, Leuven en Charleroi opgericht", zegt de minister.

Eerder maakte de voormalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) al bekend dat de centra in Gent, Brussel en Luik open zullen blijven, want daar ging het om een pilootproject. Demir pleitte in november nog voor zorgcentra in alle provincies.

Peeters zal in Vlaanderen nu twee bijkomende centra oprichten, in Antwerpen en Leuven. "De keuze voor de locaties houdt verband met het relatief aantal hoge meldingen van seksueel geweld op die plaatsen", zegt hij. Voor de blijvende financiering van de bestaande centra en de oprichting van de drie nieuwe centra wordt 4,5 miljoen euro vrijgemaakt.

Wie zijn de slachtoffers?

Negentig procent van de slachtoffers zijn vrouwen, maar er zijn dus ook mannelijke slachtoffers die zich aanmelden. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers ligt rond de 24 jaar. 68 procent van de patiënten zijn tussen de 11 en 37 jaar. Maar liefst 18 procent is jonger dan 15. De meeste slachtoffers, zo'n 83 procent, kreeg te maken met verkrachting.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen