Jonas Hamers / ImageGlobe

Bankbediende zonder toekomst binnen de bank? Binnenkort kan u aan de slag in de zorgsector

Werknemers bij de banken die hun job bedreigd zien door de grote veranderingen in de sector, zullen in de toekomst met begeleiding kunnen overstappen naar de zorgsector. Bankenfederatie Febelfin heeft daarover samen met de sociale partners een protocol zo goed als rond. Dat heeft topman Karel van Eetvelt gezegd in het programma "Fifty fifty" op Radio 1. Ook met de onderwijssector worden er gesprekken gevoerd. 

Onlangs kondigde BNP Paribas Fortis - de grootste bank van het land - aan dat er de komende drie jaar tot 2.200 banen zullen worden geschrapt. Ook bij andere banken zijn de voorbije jaren al heel wat banen gesneuveld. "De banken veranderen en worden voor een groot deel technologiebedrijven. Dat betekent dat we veel rollen die we invulden in het verleden morgen niet meer kunnen invullen", verklaart Karel Van Eetvelt, van de bankenkoepel Febelfin.

"Hoe kunnen we de mensen die geen toekomst meer hebben in de financiële sector nog een mooie professionele toekomst geven?", luidt de vraag van de bankensector. Een begeleidingstraject naar een andere sector is het antwoord. Met de zorgsector is er intussen al een overeenkomst zo goed als rond. "Onze vakbonden zijn nog aan het consulteren, maar ik ga ervan uit dat ze het protocol eerstdaags tekenen", aldus Van Eetvelt. "Bij wijze van spreken kunnen we na de paasvakantie echt starten."

Ook met andere sectoren voert de bankensector gesprekken. "We zijn aan het praten met onderwijs, maar er zijn ook vragen uit justitie, de logistieke sector... Er zijn een aantal sectoren die leuke jobs kunnen hebben voor mensen uit onze sector. Dat willen we op een goeie manier begeleiden", stelt Karel Van Eetvelt.

In de eerste plaats wordt gedacht aan oudere werknemers, maar volgens Febelfin zal de begeleiding naar andere sectoren leeftijdsonafhankelijk zijn en zal ze ook ingeschakeld kunnen worden voor mensen die geen zin meer hebben in hun job in de bank.

Meest gelezen