Videospeler inladen...

Bestuurder die op carnavalsstoet in Aalst wou inrijden, wordt verhoord: "Man is bekend bij politie"

De man die gisteren in Aalst met zijn auto probeerde in te rijden op de carnavalsstoet, wordt op dit moment verhoord. Het is nog niet duidelijk wat het motief van de bestuurder was, maar hij was wel zwaar onder invloed van alcohol, en mogelijk ook drugs. Intussen is beslist om de veiligheidsmaatregelen tijdens het carnaval niet aan te scherpen.

Het was gisteren iets voor 19 uur toen een man in Aalst met zijn auto in de feestzone reed. De vijftiger bedreigde verschillende mensen met een baseball-bat, maar kon snel overmeesterd worden. Later bleek dat hij ook nog een scheermesje op zak had. In eerdere berichten was er sprake van messen die de man bij zich zou hebben gehad, maar dat blijkt niet te kloppen. Een wetsdokter moet nu de geestestoestand van de man onderzoeken, die heel verward overkwam. 

"De man is bekend bij de politiediensten. Het is iemand met een psychiatrisch verleden en is het duidelijk dat deze feiten in die context geplaatst moeten worden", verduidelijkt burgemeester Christophe D'Haese. De man zou in het verleden ook al meerdere keren veroordeeld zijn voor gewelddelicten.

Intussen kon de man zelf - naast enkele getuigen - verhoord worden. Zijn motief is nog steeds onduidelijk, maar de man was wel zwaar onder invloed van alcohol en mogelijk ook drugs. Mogelijk besefte de man zelf niet dat hij de stoet was binnengereden. Hij wordt nu voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde op verdenking van weerspannigheid, kwaadwillige belemmering van het verkeer, verboden wapendracht en bedreigingen.

Hoe kon de man tot op het parcours komen?

De vraag is natuurlijk hoe de man met zijn wagen tot op het parcours kon rijden. "De stad leeft en moet toegankelijk blijven voor onder andere hulpdiensten", legt D'Haese uit. "We kunnen de stad ook niet ontruimen. Dus mogelijk is het voertuig hier achtergelaten, heeft de man zich in het voertuig begeven en is hij zo het parcours opgereden. Maar hij is niet ver op het parcours geraakt, amper tientallen meters, en dan is hij tot stiltstand gebracht door een agent in burger en een burger.  

Zijn er dan fouten gemaakt? "Nee", klinkt het bij D'Haese. "Mensen met kwalijke bedoelingen kunnen altijd een volksfeest verstoren. Maar het interventieplan heeft perfect gewerkt. Op minder dan één minuut tijd is de man geïntercepteerd kunnen worden. Door efficiënt op te treden heeft de politie erger kunnen voorkomen en dat verdient een pluim." 

Geen verscherping van de veiligheidsmaatregelen

Tijdens de driedaagse festiviteiten in Aalst - met op de eerste dag meer dan 80.000 bezoekers- zijn er zware veiligheidsvoorzieningen getroffen. "Het is een huzarenstuk om het parcours van meer dan zes kilometer hermetisch af te sluiten", benadrukt D'Haese. "We zorgen ervoor dat dat gemonitord wordt door de aanwezigheid van politie, maar ook via camerabeelden en via federale luchtsteun. Er zijn meer dan honderd wegversperringen en betonblokken geplaatst en die worden ook bewaakt. In totaal worden over drie dagen en drie nachten meer dan 800 politiemensen ingezet."

Draconische veiligheidsmaatregelen dus, die de komende dagen niet verscherpt zullen worden.

Bekijk het verslag van het incident met Fatma Taspinar uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen