Videospeler inladen...

Black History Month België: "Mijn foto betekent vrijheid om als Afrikaanse vrouw met je lichaam te doen wat je wil"

Black History Month is van start gegaan in ons land. De hele maand maart worden er allerlei activiteiten georganiseerd om zwarte cultuur en geschiedenis in de kijker te zetten. De tweede Belgische editie staat in het teken van zwarte kunst. "Ik toon mijn realiteit en hoe het zit in mijn wereld", vertelt Trudy Kazangu, een van de kunstenaars die deelneemt aan BHMB. Ze stelt tentoon in het Fotomuseum Antwerpen. Wij gingen kijken en spraken er met drie artiesten.  

Dansavonden, filmvoorstellingen en open mic’s met deze en veel meer evenementen willen de organisatoren Black History Month Belgium (BHMB) op de kaart zetten. "We willen kunst brengen waarin Afro-Belgen zichzelf herkennen en waardoor ze geïnspireerd worden", vertellen de organisatoren Mohamed Barrie en Aminata Ndow.

We willen kunst brengen waarin Afro-Belgen zichzelf herkennen en waardoor ze geïnspireerd worden

Organisatoren BHMB

Het initiatief wordt steeds populairder in ons land. Ook het Fotomuseum Antwerpen neemt deel aan deze editie. Je kan er de tentoonstelling "Restricted Images" van de Britse artiest Patrick Waterhouse bekijken.

En in de inkomhal loopt de expo "Wat betekent vrijheid voor jou als Afro-Belg?" In elf foto's tonen jonge kunstenaars met Afrikaanse roots op een originele manier wat vrijheid voor hen betekent. Ze willen onder meer een alternatief presenteren voor de stereotypen die over hen bestaan. 

Zus in de douche representeert vrijheid

Videospeler inladen...

"Mijn beeld betekent de vrijheid die wij als Afrikaanse vrouw hebben om met ons lichaam te doen wat we willen", vertelt Trudy Kazangu. De jonge vrouw uit Vilvoorde heeft twee werken hangen in de hal.

Het ene werk is een foto van een vriendin die verschillende tatoeages heeft. Volgens Kazangu worden tatoeages in de Afrikaanse gemeenschap niet erg geapprecieerd. Door een vrouw te tonen die toch tatoeages heeft, toont ze een vorm van vrijheid. "Dit beeld zegt: "Ik ben een Afrikaanse vrouw en ik kies ervoor om mezelf te zijn en te doen wat ik wil". 

Ik ben een Afrikaanse vrouw en ik kies ervoor om mezelf te zijn en te doen wat ik wil

Trudy Kazangu

In haar tweede werk toont Kazangu haar zusje in de douche. "Kinderen maken zich weinig zorgen van wat er rondom hen gebeurt. Ze beslissen zelf wie ze zijn. Ze trekken zich niets aan van de oordelen, vooroordelen en meningen van anderen. Dat vind ik ultieme vrijheid", besluit Kazangu.

Kinderen trekken zich niets aan van de oordelen, vooroordelen en meningen, dat vind ik ultieme vrijheid

Trudy Kazangu

"Lostrekken van de kolonisatie"

Gerson Ntiti

"Ik probeer het gevoel weer te geven zich los te trekken van de kolonisatie, dit kan op een rebelse en een vredevolle manier", duidt Gerson Ntiti zijn foto's. Hij is minder goed met woorden, zo zegt hij zelf, maar werken met beelden vindt hij ideaal om dit onderwerp toe te lichten. De Brugse fotograaf trok met een paar vrienden naar de Brusselse metro. Hij liet ze er op verschillende manieren poseren en vond het rebelse karakter van drie foto's zeer geslaagd.

Het maakt me gelukkig om te zien dat we als Afro-Europeanen kunnen samenkomen om dit op deze manier te vieren 

Gerson Ntiti

Ntiti bekijkt BHMB als een manier om de zwarte bevolking in België op een positieve manier in de aandacht te brengen. "Aan BHM is echt niets negatief. Het wil vreugde op een kunstzinnige manier naar buiten brengen", gaat Ntiti voort. "Het maakt me gelukkig om te zien dat we als Afro-Europeanen allemaal kunnen samenkomen om dit op deze manier te vieren." 

Videospeler inladen...

Hij wil er ook graag anderen bij betrekken, die een andere origine of achtergrond hebben. Volgens Ntiti zullen de bezoekers naar huis gaan met een beter begrip over hoe deze fotografen zich voelen. "Ze zullen begrijpen dat zwart zijn in België niet heel makkelijk is", vertelt de Bruggeling. "Ze zullen misschien makkelijker begrip kunnen opbrengen voor onze situatie."

Ze zullen begrijpen dat zwart zijn in België niet heel makkelijk is en misschien sneller begrip opbrengen voor onze situatie

Gerson Ntiti

"Geloof in jezelf en in je werk"

Arlet Biruta

"De foto toont vrijheid en een vrouw die op zoek is naar vrijheid", legt Arlet Biruta uit. Hij heeft er nog een tekst onder geschreven over "geloven in jezelf en in je werk".  De fotograaf uit Denderleeuw vindt het belangrijk dat jongeren met Afrikaanse roots een forum krijgen. Zo ontstaat er interactie met de toeschouwers en kunnen ze meer zelfvertrouwen opbouwen. 

Ik wil niet meer het dubbele gevoel ervaren: "Hier hoor ik niet thuis"

Arlet Biruta

Volgens Biruta is het cruciaal om BHM ook in België te organiseren, omdat het een manier is om het verleden los te laten en zelf een nieuw verhaal te schrijven. "Ik wil niet meer het dubbele gevoel ervaren: Hier hoor ik niet thuis", gaat Biruta voort. Hij bekijkt het ook als een manier om de zwarte bevolking in België op een positieve manier aandacht te geven. "Ik vind het belangrijk om awareness te brengen over zwarte mensen en hun geschiedenis", legt Biruta uit. "Zodat we ervan kunnen leren en er betere mensen door worden." 

Videospeler inladen...

Als iedereen samenkomt en de verschillende visies apprecieert, kunnen we samen een mooiere wereld maken

Arlet Biruta

Tijdens de opening vond Biruta het hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er waren komen kijken. "Als iedereen samenkomt, geniet van de kunst en de verschillende visies apprecieert, dan kunnen we samen een mooiere wereld maken."

Waarom BHMB in maart?

Black History Month is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar het voor de allereerste keer werd georganiseerd in 1996. Het was een manier om de geschiedenis van de zwarte bevolking te vieren en iedereen te wijzen op hun belangrijke bijdragen in het land. Intussen is het uitgeroeid tot een begrip in verschillende landen, zoals Canada en Duitsland. Het wordt gevierd in culturele centra, scholen, en musea.  Meestal gebeurt dat in februari.

Organisatoren Barrie en Ndow kozen ervoor om die periode niet zomaar over te nemen. Ze willen een eigen invulling geven aan deze maand, in een eigen gekozen periode. Maart is bijzonder omdat dan onder meer de internationale dag tegen racisme plaatsvindt. Ze willen in deze editie meer tonen dan enkel belangrijke figuren van vroeger, ze willen ook de stemmen van nu laten horen, in onze huidige realiteit. 

Bekijk de reportage over Black History Month België uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen