AFP or licensors

Britse premier May bezoekt Salisbury jaar na aanval met zenuwgif: "Met positiviteit en geduld teruggevochten"

De Britse premier Theresa May heeft een bezoek gebracht aan de Engelse stad Salisbury. Daar werden precies een jaar geleden een voormalige Russische dubbelspion en zijn dochter vergiftigd. May prees "de vastberadenheid, het geduld en de positiviteit" waarmee de stad sindsdien heeft teruggevochten. Ze moest zich echter ook verontschuldigen voor een kleine uitschuiver van haar communicatieteam.

De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart 2018 vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Ze overleefden de aanval, maar de gevolgen ervan voor hun gezondheid zijn nog altijd onduidelijk. Ook een politieagent werd vergiftigd, maar hij herstelde. Het ging om de eerste aanval met een zenuwgif op Britse bodem.

De aanval had grote gevolgen voor Salisbury. Militaire experts en de politie zetten twaalf locaties in de stad zelf en in het nabijgelegen Amesbury af om verdere besmetting te voorkomen, waaronder een pub, een restaurant en verschillende openbare ruimtes. Toch raakten in juni vorig jaar nog twee mensen vergiftigd, nadat ze een parfumflesje hadden gevonden dat blijkbaar werd gebruikt om het zenuwgif in te bewaren en nadien was weggegooid. Een van de twee is intussen gestorven, de ander kampt nog steeds met gezondheidsproblemen.

May bracht ook even een bezoek aan een plaatselijke kapper.

De angst voor een mogelijke besmetting van andere plekken met het onzichtbare zenuwgif had negatieve gevolgen voor het lokale toerisme, de winkels en de restaurants. Vorige week vrijdag werd aangekondigd dat de laatste van de twaalf afgesloten locaties, Skripals huis in Salisbury, gedecontamineerd is door het leger.

Premier May kwam de inwoners van Salisbury daarom moed inspreken op de eerste verjaardag van de aanval. Ze prees de manier waarop de stad overeind is gekrabbeld. "Het feit dat Salisbury en de wijdere regio zo goed terugvochten van zo'n verwoestend en roekeloos incident is een bewijs van de vastberadenheid, het geduld en de positiviteit van de gemeenschap", zei May.

De vergiftiging van de Skripals zette ook de diplomatieke relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland danig onder druk, de spanningen waren sinds de Koude Oorlog niet meer zo hoog opgelopen. Beide landen zetten verschillende van elkaars diplomaten uit en ook andere westerse landen zetten Russische diplomaten uit. Volgens een officieel Brits onderzoek is het "hoogstwaarschijnlijk dat Rusland achter de aanval zat". De Russen hebben die beschuldiging altijd ontkend. Ook vandaag, een jaar na de feiten, ontkende de Russische ambassade in Londen elke betrokkenheid van Moskou.

May bezoekt de kathedraal van Salisbury.
AFP or licensors

Uitschuiver op Twitter

Premier May stak de bevolking van Salisbury vandaag niet alleen een hart onder de riem, ze moest zich ook verontschuldigen voor een flater van haar communicatieteam. Op het Twitterkanaal van Downing Street 10 was vandaag een boodschap van May aan de bevolking van Salisbury geplaatst.

Salisbury werd er geroemd als een "mooie, gastvrije Engelse stad". De bijhorende foto bleek echter niet Salisbury te zijn, maar Bath, een stadje zo'n 60 kilometer verder naar het noordwesten. "Dat was een fout en die is nu rechtgezet", gaf May toe tijdens een bezoek aan de kathedraal van Salisbury. De foto van Bath werd weggehaald en vervangen door een foto van Mays kantoor in Downing Street.

Overigens is ook Bath de moeite waard om te bezoeken. Het stadje is onder meer bekend wegens zijn Romeinse baden (foto onder).

Guenter Wieschendahl

Meest gelezen