Burgerplatform Respect tegen windturbines in Silly, bij Bever

Inwoners van Sint-Pieters-Kapelle bij Herne en Bever hebben samen het burgerplatform Respect opgericht. Ze willen daarmee de komst van 4 windturbines in het Waalse dorp Silly bestrijden, dat vlak tegen de taalgrens ligt en niet ver van hun woonkernen. Ze zijn bang voor slagschaduw en geluidsoverlast en zijn ontevreden over de communicatie.

Vorige woensdag maakte Eoly, een groen dochterbedrijf van Colruyt, de plannen voor de 4 windmolens bekend. Die zouden langs de E429 komen, op de grens dus tussen Silly, Bever en Sint-Pieters-kapelle. Te dicht bij de huizen aan de Vlaamse kant, vindt medeoprichtster van het burgerplatform Sandra Verweij (zie foto). "We zijn niet tegen de komst van de turbines, maar de locatie is totaal ongepast. In Bever en Sint-Pieters-Kapelle vallen telkens 6 straten binnen een perimeter met kans op slagschaduw. Mijn eigen woning ligt maar op 400 meter van zo'n geplande turbine, en onderzoek heeft aangetoond dat het lawaai dat dat met zich meebrengt voor gezondheidsproblemen kan zorgen", voegt Verweij er aan toe. 

Slechte communicatie

Volgens Verweij verliep de communicatie van Eoly ook erg slecht. "Via-via kwam ik een paar weken geleden te weten dat er in Silly een infovergadering was. Tijdens het overleg gaven ze ook bitter weinig uitleg over de projectplannen, alsof we niet mochten weten waar en wanneer die turbines er zouden komen. Alle inwoners van Bever voelen zich enorm bedot", aldus Verweij. "De windturbines liggen op Waals grondgebied, dus worden wij in Vlaanderen uitgesloten. We hebben ook het gevoel dat de gemeente Silly niet tégen de windturbines is, zij zullen er jaarlijks zo'n 72.000 euro aan verdienen" voegt Verweij er nog aan toe. 

Steun van Bevers gemeentebestuur

Het burgerplatform 'Respect' kan gelukkig wel rekenen op steun van het gemeentebestuur van Bever. "Wij staan achter het comité. Het is onmogelijk dat er op 400 meter van onze huizen windmolens komen. We zullen dan ook alle mensen helpen die een bezwaar tegen de vergunning willen indienen", zegt de burgemeester van Bever, Dirk Willem. Kris Poelaert, de burgemeester van Herne, zit morgen samen met enkele leden van Respect. Samen zullen ze het dossier bekijken en zien of er acties kunnen ondernomen worden, en welke. 

Meest gelezen