Activisten protesteren tegen de bouw van de dam aan de vooravond van de uitspraak van de rechtbank.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Groen licht voor stuwdam in leefgebied meest bedreigde mensaap, de Tapanuli orang-oetan

Milieuactivisten hebben een rechtszaak verloren tegen de bouw door China van een stuwdam in het leefgebied van de meest bedreigde mensapensoort, de met uitsterven bedreigde Tapanuli orang-oetan. De administratieve rechtbank van de provincie Noord Sumatra oordeelde dat de bouw van de 510 megawatt hydro-elektrische dam door mag gaan, ondanks het feit dat de critici bewezen hadden dat er in het milieu-effectenrapport over de dam ernstige fouten zaten. De milieugroep gaat in beroep. 

Onderzoekers hadden in november 2017 aangekondigd dat ze een derde soort van orang-oetan hadden ontdekt, naast de Sumatraanse en de Borneose orang-oetan, de Tapanuli orang-oetan, Pongo tapanuliensis

De soort heeft meer gekruld haar en de mannetjes hebben een andere, langere roep dan hun Sumatraanse neven. Onderzoek van hun DNA en skeletten bracht nog andere verschillen aan het licht.

Van de soort leven er nog maar 800 exemplaren in het Batang Toru-woud op Sumatra. Hun leefgebied is nu al verdeeld in twee grote stukken en een eilandje, en volgens experts is het cruciaal voor het overleven van de soort dat die stukken opnieuw met elkaar verbonden worden.

Als de dam er komt, wordt dat echter volkomen onmogelijk. De dam zal ook nog een deel van hun leefgebied onder water zetten, en de samenstelling van het woud errond veranderen. 

De administratieve rechtbank van de provincie Noord-Sumatra bij het uitspreken van het vonnis in de hoofdstad Medan.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Irrelevant"

De voorzitter van de rechtbank zei bij het aankondigen van de beslissing van de 3-koppige rechtbank, dat de getuigen en de feiten die het Indonesisch Forum voor het Milieu had aangebracht in zijn zaak tegen de provinciale regering van Noord-Sumatra, "irrelevant" waren. Het forum, de grootste milieugroep van Indonesië die bekend staat onder zijn Indonesische acroniem Walhi, zei dat het in beroep zou gaan. 

De directeur van Walhi voor Noord-Sumatra zei dat de rechtbank de zaak enkel bekeken had vanuit een eng administratief perspectief, en de aspecten op het vlak van milieu en milieubescherming volledig genegeerd had. 

De dam in het Batang Toru-woud wordt gebouwd door het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, en naar verluidt wordt hij gefinancierd met Chinese leningen. Critici van het project zeggen dat het een onderdeel is van het Chinese "Belt and Road Initiative", de plannen van China om onder meer Azië vol te leggen met door China gefinancierde infrastructuur, om zo de economische en politieke invloed van het land te vergroten. 

Actievoerders tegen de dam en ook voorstanders van het project hebben de voorbije week kleine protestbijeenkomsten gehouden in de provinciale hoofdstad Medan en in Batang Toru.  

De directeur-generaal van het Indonesische bureau voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen wijst naar het leefgebied van de nieuw ontdekte orang-oetansoort tijdens een persconferentie over de ontdekking begin november 2017.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen