Videospeler inladen...

16 banken pakken uit met supersnelle overschrijving, maar niet overal gratis

Vanaf vandaag kan je bij zestien banken "instantoverschrijvingen" ontvangen. Met zulke overschrijvingen staat het geld binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde, overdag én 's nachts. Niet bij alle banken is de service gratis.  

Het heeft enkele maanden langer geduurd dan verwacht, maar nu is het toch zo ver: de banken zetten de lancering van de zogenoemde "instantbetalingen" in gang. Dat meldt bankenfederatie Febelfin. Bij zestien banken zullen klanten geld binnen enkele seconden op hun rekening kunnen ontvangen. De betalingen zijn de klok rond mogelijk, ook op feestdagen en in het weekend. Overschrijvingen kunnen gebeuren via smartphone, tablet of de computer. 

De overschrijving kan interessant zijn wanneer je een factuur vergeten bent, of om een rekening op restaurant te delen

Isabelle Marchand van Febelfin

De invoering van de supersnelle betalingen tussen banken was aanvankelijk gepland voor november 2018. Later werd dat "begin 2019" en nog later "het voorjaar". Nu is het dus zo ver. "Bij de deelnemende banken zullen klanten vanaf vandaag instantbetalingen kunnen ontvangen, en bij de meeste ook versturen. Sommigen bieden het voorlopig enkel aan voor professionele klanten", zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. "De snelle betaling kan interessant zijn wanneer je een factuur vergeten bent, of om een rekening op restaurant te delen." 

In deze reclamevideo van Febelfin wordt uitgelegd hoe de supersnelle overschrijving werkt:

Deze banken voeren instantoverschrijvingen in

De deelnemende banken zijn Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda &Co, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels en vdk bank. Andere banken, waaronder AXA Bank, zullen de dienst in de toekomst aanbieden. De klassieke overschrijving die soms meerdere dagen op zich kan laten wachten, verdwijnt niet. De instantoverschrijving is een nieuwe, bijkomende dienst.  

Niet overal gratis

De banken beslissen zelf of ze hun klanten iets aanrekenen voor die nieuwe dienst. We zetten de regeling bij enkele grote banken op een rij: 

  • Bij ING zal de instantoverschrijving gratis en automatisch zijn voor particulieren die overschrijven via Home Bank of Smart Banking. Instantoverschrijvingen door bedrijven via het Business Bank en Telelink Online platform zijn betalend (5 euro + btw). 
  • Ook KBC biedt de dienst gratis en automatisch aan voor particulieren en zelfstandigen met een (betalende) Plus-rekening, dat is de grootste groep. Wie een gratis zichtrekening heeft, kan er geen gebruik van maken. Bedrijven moeten nog even wachten op de uitrol van de instantoverschrijvingen.
  • BNP Paribas Fortis biedt de dienst voorlopig enkel aan aan bedrijfsklanten en de service is nu nog gratis. Maar vanaf 1 april zal de overschrijving voor bedrijven betalend zijn (0,5 euro per overschrijving). Particulieren zullen pas later dit jaar gebruik kunnen maken van de snelle overschrijving. Het is nog niet duidelijk of de service voor hen betalend wordt.
  • Bij Belfius kan de overschrijving op dit moment alleen nog maar aan het loket, aan 1,25 euro per betaling. Die prijs zal ook zo blijven eenmaal het via de elektronische kanalen gaat, in de tweede helft van de maand maart. Die regeling geldt zowel voor particulieren als bedrijven. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen