Videospeler inladen...

Joodse organisaties dienen klacht in tegen praalwagen uit Aalsterse carnavalsstoet

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties (CCOJB) dienen samen klacht in bij Unia en bij de stad Aalst. Ze zijn niet te spreken over een praalwagen die te zien was in de carnavalsoptocht. Volgens de organisaties zijn de karikaturaal afgebeelde Joden duidelijke verwijzingen naar Nazi-Duitsland.

Carnavalsgroep De Vismooil’n had als thema voor de praalwagen "Sabbatjoor 2019". In het logo van de groep is een karikaturaal afgebeelde Joodse man te zien, met dollarbiljetten op de achtergrond. De mannen in kwestie hebben ook kromme neuzen.

De Joodse organisaties die klacht indienen zien in de praalwagen verwijzingen naar Nazi-spotprenten uit de jaren dertig van de vorige eeuw. "In een democratisch land heeft dit geen plaats in 2019, carnaval of niet", klinkt het in een persbericht.

De organisaties benadrukken dat ze wel degelijk humor aanvaarden, maar dat er volgens hen hier bepaalde grenzen zijn overschreden. Ze willen samenzitten met het Aalsterse stadsbestuur om "concrete afspraken overeen te komen voor de toekomst".

Bekijk het verslag over de klacht uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen