Videospeler inladen...

Keith "twisted Firestarter" Flint (49) van The Prodigy is overleden

Keith Flint, de frontman van de bekende Britse elektrogroep The Prodigy, is dood aangetroffen in zijn woning. Flint werd 49 jaar. Zijn bekendste hit bij ons scoorde hij met "Firestarter". Flint zou eind juli op Suikerrock in Tienen staan.

De zanger werd dood aangetroffen in zijn huis in Dunmow, Essex. Dat meldden Britse media. 

The Prodigy zijn pioniers te noemen in de elektronische dancemuziek. Met hun snelle, hyperactieve stijl wisten ze in de jaren 90 door te breken. De band bestaat uit het trio Liam Howlett, Maxim Reality en frontman Keith Flint. Tot hun grootste hits horen "Firestarter", "Breathe", "Smack my bitch up" en "No good".

Flint was oorspronkelijk danser, maar hij probeerde het in 1996 bij het nummer "Firestarter" zelf als zanger. Iconisch zijn de woorden "I'm a firestarter! Twisted firestarter!" die hij vol overgave letterlijk schreeuwde. Flint veranderde in al die jaren ook van look: hij ging van langharige new ager naar zijn typische fluorescerend punkhaar. De band speelde legendarische concerten op Pukkelpop (1995) en Torhout/Werchter (1996 en 1997).

(bekijk hieronder de clip van "Firestarter")

Studio Brussel-presentator en muziekkenner Stijn Van de Voorde ziet Flint niet als het muzikale brein van The Prodigy. "Hij was vooral hét uithangbord van de groep, vooral door zijn aanwezigheid in de videoclips en op het podium waarbij hij er altijd als de punk van de drie uitzag", vertelt Van de Voorde.  "Het was iemand die de sfeer van de elektronische punk van de jaren 90 belichaamde."

De band was ook een van de namen op de affiche van Suikerrock in Tienen, op zaterdag 27 juli. "Dit is zeer droevig nieuws. Flint was immers de iconische zanger van een iconische band. We gaan eerst ons grootste respect en deelneming betuigen aan de familie, zijn omgeving en de fans. We wachten voorlopig af wat er zal gebeuren met dit concert", aldus Walter Kestens, de organisator van het muziekfestival. 

Toen Flint overleed, verbleef hij net in Essex (Londen), na een tournee in Australië. In mei zou The Prodigy in de VS toeren. De zanger beroofde zichzelf van het leven.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen