Videospeler inladen...

Franse president Macron wil Europese "renaissance": een EU-defensie met de Britten en een Europese Klimaatbank

In een opiniestuk in kranten in alle EU-lidstaten heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn plan ontvouwd voor een "Europese renaissance", een herstart van het Europese project met de nadruk op veiligheid, migratie, asiel, economie en klimaat. Opvallend: ook de Britten moeten daarbij worden betrokken.

"Burgers van Europa... de Europese verkiezingen van  26 mei zullen beslissend zijn voor de toekomst van ons continent", zo begint Macron zijn opiniestuk in kranten van alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Het gaat onder meer om Le Monde, Die Welt, El País en The Guardian. Sinds de Tweede Wereldoorlog is Europa nog in dergelijk gevaar geweest en de brexit is daar een symptoom van, luidt het.

Europa is een succes zonder voorgaande, een project van vrede, voorspoed en vrijheid

Emmanuel Macron

Tegenover dat gevaar wil Macron niets minder dan een "Europese renaissance" plaatsen. Vrijheid is daarin een eerste punt en de president wil daarom een Europees Agentschap voor de Bescherming van de Democratie oprichten dat elke lidstaat met expertise moet bijstaan tegenover cyberaanvallen en manipulatie van nieuws. Ook wil Macron het financieren van politieke partijen door buitenlandse machten strikt verbieden. Zonder het land te noemen, verwijst hij daarmee naar Rusland.

Een tweede pijler is veiligheid en daarom moet er een Europese Veiligheidsraad komen, inclusief de Britten na de brexit, die beslissingen moet nemen in samenwerking met de NAVO. Dat zou voorkomen dat de EU militair en politiek verzwakt wordt door het vertrek van de Britten. Macron wil dat opvangen door een Europees verdrag inzake defensie en veiligheid, al gaat dat niet zo ver als het Plan Pleven, een Frans plan voor een Europese Defensiegemeenschap uit 1952.

Ten slotte moet ook het Schengenverdrag op het vrij verkeer van personen herbekeken worden met een gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid en strikte controles van de buitengrens.

Een bank voor klimaatbeleid

Macron wil ook de strijd tegen de klimaatverandering financieel stimuleren door de oprichting van een Europese Klimaatbank die de ecologische transformatie moet ondersteunen, een beetje naar het voorbeeld van de zogenoemde Oost-Europabank na de val van het IJzeren Gordijn in de jaren 90.

Daarnaast wil de Franse president ook een impuls geven aan innovatie en banen, vooral dan in strategische sectoren. Zo wil hij dat de EU evenveel investeert in innovatieve technologieën en artificiële intelligentie als de Verenigde Staten. Ons handelsbeleid moet ook bedrijven bannen die onze privacy, belastingsystemen en milieunormen ondermijnen en onze regels niet respecteren.

"Nationalisme is een val"

"De brexit-impasse is een les voor ons allemaal", gaat Macron verder. "We mogen niet toelaten dat nationalisten die geen oplossingen bieden, de woede in de publieke opinie uitbuiten." "Wie heeft het Britse volk verteld over het verlies van toegang tot de EU-markt of het gevaar voor vrede in Ierland?" Volgens Macron zit het grootste gevaar voor Europa in de ruziestokers die -gesteund door "fake news"- de onvrede van de burgers manipuleren en alles aan iedereen beloven, maar geen alternatief hebben.

Nationalisme biedt geen oplossing, het is een verwerping zonder alternatief

Die onvrede erkent hij wel en daarom wil hij eind dit jaar een grote Conferentie voor Europa houden met vertegenwoordigers van de instellingen en de lidstaten. Daarbuiten moeten organisaties van burgers, academici, sociale partners en ook spirituele leiders betrokken worden om een nieuw Europa uit te tekenen. Op die manier kunnen de burgers volgens Macron opnieuw betrokken worden bij het Europese project en hij steekt ook opnieuw de hand uit naar de Britten.

Het opiniestuk is nu al te lezen op de website van The Guardian

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen